Forum til kamp mod underernæring

    Pressemeddelelse fra L&F

    Op mod hver fjerde indlagte patient i Danmark er i fare for at blive underernæret. Det viser en rapport udgivet af Kost & Ernæringsforbundet og Arla i februar i år.
    Underernæring kan føre til forlænget indlæggelse og yderlige komplikationer til ens sygdom og det uanset om man er ung eller gammel. I en helt ny undersøgelse fra Region Hovedstadens hospitaler og psykiatriske centre fortæller 25 pct. af kvinderne og 18 pct. af mændene, at de spiser meget mindre til aftensmad under indlæggelsen end normalt.
    Alligevel er underernæring ikke et område, der er får særlig meget opmærksomhed i samfundsdebatten.

    -Underernæring blandt syge og ældre er et samfundsproblem, som vi skal gøre noget ved. I den seneste rapport på området kan vi se, at op mod 60 pct. i ældreplejen er i målgruppen til at blive ramt af underernæring og det tal er voksende. Derfor skal og bør vi gøre noget for at løse problemet. Vi kan ikke bare lade de syge og ældre klare problemet selv, vi må hjælpe. Det forsøger vi nu med Forum for Underernæring, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

    Forummet er startet af Kost & Ernæringsforbundet, Dansk Selskab for Klinisk Ernæring og Landbrug & Fødevarer, men de har inviteret en række aktører indenfor sundhedsområdet med for at få belyst problematikken med underernæring bedst muligt. Formålet med forummet er på sigt at finde frem til nogle konkrete anbefalinger, man kan give videre til relevante politikere.

    -De kliniske diætister og øvrige ernæringsfaglige arbejder dagligt med underernærede borgere og patienter og ved derfor en masse om emnet. Men de kan ikke løfte opgaven alene. Den underernærede borger eller patient har brug for kompetent hjælp fra alle de er i berøring med – det gælder lægen, sygeplejersken, fysioterapeuten og de pårørende, fortæller formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

    Alle tre organisationer er enige om, at det er vigtigt at alle aktører kan byde ind med ideer og erfaringer, så grundlaget for anbefalingerne kan blive så godt som muligt.

    -Det er vidt forskelligt, hvordan underernæring bliver taklet rundt omkring i landets kommuner og regioner, så vi har brug for alle inputs. Underernæring er ikke et ukendt. F.eks. oplyste 30 pct. af Region Hovedstadens patienter i en nylig brugerundersøgelse, at de havde tabt sig under indlæggelsen. Det er heller ikke et uløseligt problem, men indsatsen mod det er ikke samlet og man drager ikke nytte af hinandens erfaringer. Det forsøger vi nu at gøre, siger Jens Kondrup, formand for Dansk Selskab for Klinisk Ernæring

    Forum for underernæring har første møde den 1. december og håber at kunne samle mellem otte og ti anbefalinger i løbet af 2015, som de kan præsentere for de relevante politikere på Christiansborg.

    For yderlige kommentarer:
    Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, gennem pressekonsulent Marie Grabow Westergaard, tlf. 30178871 mail. mgw@lf.dk

    Formand i Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, gennem Kommunikationskonsulent Sebastian Feirup, tlf: 31 63 66 75, mail: sli@kost.dk

    Formand for Dansk Selskab for Klinisk Ernæring, Overlæge, dr med. Jens Kondrup, tlf. 40410393, mail: jens.kondrup@regionh.dk.

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **