Pressemeddelelse fra L&F
Ganske som ventet har regeringen landet årets finanslovsaftale med SF og Enhedslisten. Det er en aftale, som får en blandet modtagelse af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, fordi den ikke prioriterer vækstinitiativer højt nok i forhold til Danmarks økonomiske situation. – Der er afsat store beløb til velfærdsydelser – men ikke meget fokus på, at det er virksomhederne og eksporten, der i sidste ende finansierer den offentlige velfærd og skaber nye job, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild og fortsætter:
-Med udsigt til lav vækst og underskud på statens finanser kan det undre, at regeringen og dens støttepartier ikke har vægtet konkrete vækstinitiativer langt højere. Vi savner simpelt hen nogle grundlæggende tiltag til at skabe ny vækst.
Finanslovsforhandlingerne har i høj grad været præget af diskussionen af dagpengesystemet.
– I forhold til dagpengespørgsmålet er det positivt, at man har fundet en løsning, så principperne i dagpengereformen stadig står ved magt. Det skal altid kunne betale sig at arbejde fremfor at være på offentlige ydelser, og et godt udbud af kvalificeret arbejdskraft er centralt for virksomhedernes vækstmuligheder.
Et af de områder, som bliver fulgt nøje af Landbrug & Fødevarer, er forskningsområdet. Og her har regeringen handlet rimeligt ansvarligt ved at fastholde det hidtidige niveau.
-Det er positivt, at man fastholder forskningsniveauet. Skrev vi finansloven, var der selvfølgelig afsat langt flere forskningsmidler, når vi nu ved, at de virksomheder, der bruger flest midler på innovation, har størst økonomisk succes, skaber flest job og mest vækst. Det, som Danmark har brug for lige nu, siger Martin Merrild.
Til gengæld er der ikke applaus til den måde, udviklingsbistanden bliver omprioriteret på.
-Det er ikke i tråd med Danidas strategi om mere vækst og beskæftigelse i udviklingslande eller regeringens egen eksportstrategi fra maj 2014, at man nedprioriterer den kommercielle indsats i udviklingsbistanden. Danske landmænd og virksomheders muligheder for at tage springet til nye vækstmarkeder i Afrika er væsentligt reduceret med denne besparelse, siger Martin Merrild.
Økologerne har god grund til at kippe med flaget, da de forgyldes med 120 mio. kr. om året de næste fire år. Ligeledes anerkender Landbrug & Fødevarer de afsatte midler til natur.
-Det er positivt med de afsatte midler til grøn omstilling. Men der er fortsat et meget stort vækstpotentiale i landbruget og fødevarevirksomhederne. Derfor have vi håbet, at man havde afsat midler til målrettede miljøtiltag, fx minivådområder, stenrev og ålegræs, så vi kan gøde markerne optimalt og få højere udbytte – samtidig med, at miljøet tilgodeses. Ikke kun til gavn for erhvervet og miljøet, men også for dansk økonomi, siger Martin Merrild.
Pressehenvendelser til Thomas Hovgaard 3083 1052, thg@lf.dk
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **