Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden
Selvom langt de fleste børn, der rammes af kræft, lykkeligvis overlever deres sygdom, så er børnekræft stadigvæk en frygtelig sygdom med store konsekvenser for det enkelte barn og dennes familie.
På trods af de gode overlevelsestal, så er kræft stadigvæk den sygdom, som står bag flest dødsfald blandt børn og unge. I den vestlige verden er kræft årsag til næsten hver fjerde dødsfald hos børn over et år.
For at forbedre overlevelsen og styrke forskningen har der i mere end 30 år eksisteret et samarbejde over Øresund mellem børnekræfts- og børnetransplantationsenhederne på Rigshospitalet og Skåne universitetssjukhus i Lund kaldet Sundets Onkologiske og Hæmatologiske Organisation (SOHO).
Her taler resultaterne af samarbejdet for sig selv, for siden SOHO-samarbejdets start er 5-års overlevelsen for børn med kræft steget fra omkring 50 procent til 80 procent i dag.
Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand for Region Hovedstaden, mener, at SOHO-samarbejdet netop bemærker sig ved de gode resultater.
– At kunne leve sit liv fuldt og fri for sygdom er en frihed, som bliver ramt, når et barn eller en ung rammes af kræft. For en tid er alt normalt i ens hverdag – skole, kammerater, forældre, sat ud af spil og spørgsmålet om liv og død kommer til at spille en alt for stor rolle ufrivilligt i barnets liv. Men også de følger, der er ved behandlingen, som de skal leve med resten af deres liv. Derfor er det fantastisk, når forskning gør en livsvigtig forskel for mennesker og her for kræftramte børn. Når vi samler viden om kræft over Øresund, så redder vi livet og friheden for flere. SOHO er et godt eksempel på, at patientbehandling og forskning på begge sider af Øresund kan drage fordel af et tæt samarbejde.
-At flere og flere børn, som rammes af kræft, overlever, er en fantastisk fremgang. De resultater, som SOHO har opnået, ser vi som et bevis på hvor værdifuldt, det er med samarbejde mellem sygehus og universiteter. Den slags samarbejde gør os desuden attraktive både som region og som arbejdsgivere, siger Henrik Fritzon (S), regionsrådsformand i Region Skåne.
Banebrydende samarbejde
Oresund Award gives til banebrydende samarbejde omkring sundhedsforskning og behandlinger i Region Hovedstaden og Region Skåne. Bedømmelsesudvalget bag Oresund Award peger i sin indstilling på, at SOHO-samarbejdet er blevet bemærket af bedømmelsesudvalget pga. samarbejdets kvalitet og resultater.
Lund universitetshospital og Rigshospitalet er de to børnekræftafdelinger, der ligger tættest på hinanden i Norden, og derfor har det været helt oplagt at orientere sig mod hinanden blandt andet ved at diskutere patientcases og sparre omkring forskningsprojekter med højt specialiserede kolleger på samme felt.
I dag er SOHO-samarbejdet organiseret med tre årlige møder mellem læger, sygeplejersker og forskere på de to hospitaler, og det giver et meget tæt kendskab til hinanden. Eksempelvis er læger og forskere fra de to klinikker i telefonisk kontakt flere gange ugentligt for bl.a. at diskutere en konkret patientcase, bestille analyser hos hinanden eller på anden måde sparre omkring patientbehandling eller et forskningsprojekt.
I forbindelse med tildelingen af Oresund Award gives en bevilling på 1,6 mio. kr, der skal benyttes til videre udvikling og internationalisering af de vindende miljøers samarbejde.
Fakta om om Oresund Award
- Overrækkelsen af Oresund Award finder sted den 7. nov. i Den Blå Planet på Amager i København.
- Formålet med initiativet er at synliggøre Region Hovedstaden og Region Skåne som attraktive forsknings- og behandlingsregioner på sundhedsområdet, og mere konkret at videre udbygge samarbejdet på sundhedsområdet på tværs af Øresund.
- Ansøgere skal udfylde et ansøgningsskema og dokumentere, at de udviser excellens i kvaliteten af deres samarbejde, i deres forskning og implementeringen heraf i klinikken.
- Et udvalg på syv medlemmer bedømmer ansøgningerne. I udvalget sidder faglige og ledelsesmæssige repræsentanter fra Danmark og Sverige.
- Projekterne bedømmes ud fra kriterierne: Forskning og udvikling, uddannelse, undersøgelse og behandling af patienter, innovation og formidling. Kriterierne er udarbejdet således, at de tager højde for både danske og svenske forhold.
Fakta om SOHO - Samarbejdet mellem Barn- och ungdomsmedicin, Barnonlokogi på Skånes universitetssjukhus i Lund og BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet (SOHO) startede for omkring 30 år siden.
- Siden samarbejdets start er 5-års overlevelsen for børn med kræft steget fra omkring 50 procent til 80 procent i dag.
- Hvert år starter omkring 250 nye patienter med kræft eller blodsygdomme deres behandling på de to klinikker til sammen.
- Sammenlagt har klinikkerne omkring 13.000 ambulante besøg og cirka 15.000 indlæggelsesdage årligt.
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **