Konkurspilen for oktober måned peger fortsat nedad

    Pressemeddelelse fra Bisnode

    Konkursudviklingen er knapt så positiv som tidligere på året, men konkurspilen i oktober måned peger dog fortsat nedad. Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode, der er Nordens største leverandør af kredit- og forretningsinformation, udtaler om tallene:

    “Ved første øjekast kan tallene for oktober måned virke alarmerende for dansk økonomi. Der er dog forsat positive takter i tallene, hvis man ser mere overordnet på det. Hvis vi sammenligner tallene med oktober måned sidste år, så er der tale om et fald på 12 pct. De høje tal vi ser nu hænger blandt andet sammen med, at konkursniveauet typisk ligger højt i oktober måned. Byggebranchen har for eksempel klaret sig pænt i 2014, og vi følger udviklingen tæt, da det er i årets sidste måneder, at vi tidligere har set høje konkurstal.”

    Repræsentant for en af de brancher, der har klaret sig godt, cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg hæfter sig ligeledes ved de overordnede tal og påpeger, at der i årets første 10 måneder samlet set er sket et fald i antallet af konkurser på 26 pct. i forhold til den tilsvarende periode i 2013 – og med hele 41 pct. i forhold til 2010, der var det negative rekordår, hvad konkurser angår. Bo Sandberg udtaler:

    “Dansk økonomi har fødderne solidt plantet i ingenmandslandet mellem krise og opsving. De økonomiske nøgletal stritter fortsat i forskellige retninger. Konkursudviklingen har dog længe hørt til i økonomiens positive vægtskål, og det ændrer oktober-tallene ikke på.”

    Detailhandlen og industrien står for oktobers solstrålehistorier

    Vender vi blikket mod konkursudviklingen i erhvervslivets forskellige brancher, så er det i detailhandlen og til dels i industrien, at oktobers solstrålehistorier findes. Detailhandlen har gennem hele finanskrisen været voldsomt udfordret, især af et lavt privatforbrug på hjemmemarkedet. Derfor er det positivt med markante fald i antal konkurser blandt handelsvirksomheder flere måneder i træk. Det er dog endnu for tidligt at afblæse krisen. Det samme gør sig gældende for fremstillingsvirksomhederne.

    “I Fremstillingsindustrien var konkurstallet for oktober imødeset med en vis spænding, fordi industrien jo er uhyre afhængig af eksporten og ikke mindst det tyske marked, som nu er begyndt at hænge gevaldigt med klarinetten. Men det kan endnu ikke ses i konkursudviklingen i Danmark, hvor der i oktober kun var 18 industrivirksomheder, der gik ned – mod 31 i oktober sidste år. Dog skal man være opmærksom på, at konkurser typisk først indtræder med mange måneders forsinkelse efter de økonomiske problemer er opstået, så heller ikke industrien kan ånde lettet op endnu”, siger Bo Sandberg.

    Den konjunkturfølsomme bygge- og anlægsbranche har haft en positiv konkursudvikling gennem hele 2014, hvor der i årets første 10 måneder har været 28 pct. færre konkurser end sidste år. Det hænger ifølge Dansk Byggeris cheføkonom især sammen med, at der i de fem kriseår 2009-2013 allerede har fundet et kraftigt udskilningsløb sted i branchen. Bo Sandberg udtaler om tallene:

    “Det er de mest solide virksomheder, der er tilbage og stadig står oprejst. Man er i byggeriet i de senere år også blevet mere selektiv med hvilke ordrer og risici, man påtager sig, fremfor tidligere tiders omsætningsmaksimering.”

    Bisnode er Nordens største leverandør af kredit- og forretningsinformation på erhverv og privatpersoner. Informationen bruges til kreditvurdering, risikostyring samt til salgs- og marketingtiltag. Bisnode kreditvurderingssystem AAA er en statistisk ekspertmodel, som hjælper virksomheder med at undgå kredittab. Kreditvurderingen er et udtryk for sandsynligheden for, at en given virksomhed kommer i betalingsproblemer. Læs mere på: www.bisnode.com .

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **