Ny undersøgelse: Penge gør os mere tilfredse med livet


    Hvis du fortæller mig, hvor meget du tjener, skal jeg sige dig, hvor lykkelig du er.

    En ny stor måling af danskernes livskvalitet viser, at danskere med høj indkomst er lidt mere tilfredse med livet end danskere, der har lave indkomster. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har lavet undersøgelsen.

    – Penge er jo ikke rare ikke at have, lyder det fra Vibeke Koushede, seniorforsker i mental sundhed ved Statens Institut for Folkesundhed.

    Men ifølge hende er der samtidig en grænse for, hvor meget lykkeligere man bliver, når man rammer en vis indkomst.

    – Jeg er overbevist om, at meget af forklaringen bag tallene skal ses i de sociale omstændigheder, der hænger sammen med indkomst. Vi ved, at der eksempelvis er stor ulighed i sundhed, når det kommer til social baggrund, siger hun.

    Hvis du spørger de danskere, der har en disponibel indkomst på mindst 600.000 kroner eller mere om året, hvor tilfredse de er med deres liv, giver 78 procent en høj score.

    Vender man det om og spørger den gruppe af befolkningen, som har en disponibel indkomst mellem 100.000 og 200.000 kroner, er det kun 61 procent, der giver en høj score.

    I en pressemeddelelse fra Danmarks Statistik lyder det, at penge dog langt fra er det eneste, der har indflydelse på vores livskvalitet. Derfor har undersøgelsen også taget faktorer som relationer, tryghed og helbred med i vurderingen.

    Ifølge Vibeke Koushede er arbejdsvilkår én af de faktorer, der spiller ind, når det handler om livskvalitet.

    – Jeg tror, at der kan være en forskel på dem, der har en høj indkomst, kontra dem, der har en lav indkomst i forhold til deres arbejdsvilkår.

    – De vellønnede har bedre arbejdsbetingelser og har nok i de fleste tilfælde mere indflydelse på deres eget arbejde. Det har stor betydning for trivsel, siger hun.

    Livskvalitetsundersøgelsen er lavet i efteråret 2015 og vinteren 2016 i 38 kommuner, hvor 42.500 har svaret på spørgsmål om deres liv og levevilkår.

    Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark.

    /ritzau/