Indvandrerrige kommuner har færre på sociale ydelser


    Arkivfoto


    Mange indvandrere i en kommune betyder ikke nødvendigvis mange indvandrere på offentlig forsørgelse. I kommuner med mange ikke-vestlige indvandrere er der procentvis færrest på offentlig forsørgelse.

    Det viser en opgørelse foretaget af Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra jobindsats.dk og statistikbanken.dk.

    Brøndby, som er en af de danske kommuner med flest indvandrere, har eksempelvis i langt mindre grad indvandrere på sociale ydelser end kommuner i resten af landet. Det samme gælder i mange andre af de mest indvandrerrige kommuner, viser opgørelsen.

    Ifølge professor på Roskilde Universitet Shahamak Rezaei, der blandt andet forsker i indvandrerarbejdsmarkedet, handler det om, at det er nemmere at trække på de andres netværk og derved finde arbejde, når mange indvandrere bor samme sted.

    – Man spørger for eksempelvis Hassan, om han kender nogen, som han kan anbefale og stå inde for. Og lige pludselig har et vaskeri eller et rengøringsfirma ti personer, som har samme herkomst og måske er i familie med hinanden, siger Shahamak Rezaei til Ugebrevet A4.

    Men man skal passe på med at drage for hastige konklusioner, siger direktør i LG Insight Lars Larsen med henvisning til, at indvandrerbefolkningen er meget forskelligt skruet sammen i forskellige dele af landet.

    Han mener ifølge Information, at forskellene også i nogen grad kan forklares med, at der i hovedstadsområdet er relativt flest såkaldte arbejdskraftindvandrere, mens der i provinsen er flere krigsflygtninge.

    I Brøndby Kommune mener jobcenterchef Bjarne Bo Larsen, at mange års erfaring i det kommunale arbejde kan spille ind.

    – Vi har øvet os i mange år på at arbejde med nydanskere. Det gør, at vores medarbejdere i det personlige møde med disse borgere har erfaringer for, hvordan tingene kan spille sammen, siger han til Ugebrevet A4.

    Men det er ikke nødvendigvis lutter lagkage, siger han.

    – Man kan ikke bare sige, at det er rosenrødt, når der er mange indvandrere samlet ét sted. Det er det i hvert fald ikke. Vi har rigtig mange sociale udfordringer også med vores indvandrerfamilier.

    /ritzau/