Erdogan føler sig misforstået efter Hitler-snak


    Arkivfoto af Adolf Hitler til Nazi-march i 1928.


    Recep Tayyip Erdogan føler sig misforstået.

    Han havde ingen intention om at fremstille den afdøde nazistiske leder Adolf Hitlers styre som noget positivt, som hans ord er blevet udlagt, skriver det tyrkiske præsidentkontor i en udtalelse.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    – Erdogans metafor om Hitlers Tyskland er blevet fordrejet af nogle nyhedsmedier, og den er blevet brugt i den modsatte betydning, skriver præsidentkontoret.

    Præsidenten blev, da han torsdag vendte hjem fra Saudi-Arabien, spurgt til, om et styre med vide magtbeføjelser til præsidenten var muligt i Tyrkiet.

    – Der er allerede eksempler i verden. Man kan se det, hvis man kigger på Hitlers Tyskland. Og der er senere eksempler i forskellige andre lande, sagde Recep Tayyip Erdogan ifølge nyhedsbureauet Dogan.

    Erdogans store drøm er at ændre forfatningen i Tyrkiet, så præsidentens rolle skifter fra en ceremoniel post til et embede med udøvende magt, så præsidenten – også i forfatningen – får magt som eksempelvis Barack Obama og Vladimir Putin.

    Reelt har Erdogan dog allerede magten i Tyrkiet, hvor hans eget Udviklings- og Retfærdighedspartiet (AKP) har vundet absolut flertal i parlamentet.

    Præsidentkontoret siger om Hitler-kommentaren, at den var ment som eksempel på, at en udøvende præsident kan stå i spidsen for en enhedsstat, og at hverken et præsidentstyre eller et parlamentarisk styre er garanti mod magtmisbrug.

    – Hvis systemet misbruges, kan det føre til dårlig forvaltning, hvilet kan ende i en katastrofe som i Hitlers Tyskland. Det vigtige er at sigte mod retfærdig forvaltning, som tjener nationen, skriver præsidentkontoret.

    I erklæringen står også, at det vil være urimeligt at udlægge Erdogans kommentar som en positiv skildring af Hitlers styre før og under Anden Verdenskrig.

    AKP ønsker en ny forfatning, og i onsdags blev partiet enig med det største oppositionsparti, CHP, om at genoplive bestræbelserne på at forfølge dette.

    Den nuværende forfatning i Tyrkiet er fra 1980 og blev udarbejdet efter et kup.

    Den bærer stadig præg af at være forfattet af militærfolk.

    Oppositionen vil på den baggrund gerne have frisket forfatningen op, men den støtter ikke en ændring i den samme retning, som Erdogan ønsker.

    /ritzau/Reuters