Unesco: 152 ukrainske kulturarvssteder er ødelagt af krig

    FN-eksperter har bekræftet, at 152 kulturarvssteder i Ukraine er blevet helt eller delvist ødelagt i krigen.

    Det oplyser FN’s Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur, Unesco.

    De beskadigede steder omfatter blandt andet museer, kirker, historiske bygninger, monumenter og biblioteker.

    – Disse gentagne angreb på steder med kulturel betydning må stoppe. Kulturarv – i alle sine former – må ikke være mål for angreb under nogen omstændigheder, siger Unesco-generaldirektør Audrey Azoulay i en pressemeddelelse.

    Efter Anden Verdenskrig underskrev en række stater – herunder Ukraine og Rusland – Haag-konventionen. Den forpligter til at beskytte kulturarv i tilfælde af krig.

    Unesco har hjulpet ukrainske myndigheder med at mærke vigtige kulturelle og historiske steder med emblemet det blå skjold. Det viser, at stederne er omfattet af konventionen.

    Men massevis af steder er alligevel blevet ramt siden invasionens begyndelse 24. februar.

    Mange af de ødelagte kulturarvssteder er i østligt beliggende regioner som Kharkiv og Donetsk. Men også nær hovedstaden Kyiv er der mange ødelagte steder med kulturel betydning.

    Ukraine har forlangt, at Rusland bliver udvist fra Unesco. Organisationen har også udskudt et møde om verdenskulturarv. Mødet skulle have været holdt i den russiske by Kazan.

    Unesco har ligeledes advaret om, at russiske soldater kan blive retsforfulgt, hvis de kendes skyldige i med overlæg at have ødelagt ukrainske kulturarvssteder.

    Rusland invaderede Ukraine 24. februar og har siden da bombet en lang række byer.

    /ritzau/AFP