Danmark sender fregat på Nato-mission i Nordatlantisk område

    Danmark sender en fregat med op til 135 soldater til at bistå Natos afskrækkelse i det Nordatlantiske område.

    Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, efter at der torsdag har været møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Her har forsvarsminister Morten Bødskov (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) rådført sig med Folketinget.

    Det danske bidrag vil bestå af en fregat af Iver Huitfeldt-klassen.

    Missionen er ledet af USA. Derudover har også Canada, Frankrig, Spanien og Holland tilkendegivet, at de vil deltage med flådeenheder i hangarskibsgruppen.

    Derudover vil der fra august blive udsendt fire F16-kampfly. De skal i fire uger deltage i en Nato-mission over islandsk luftrum.

    Gruppen består af 65 soldater, der ifølge Forsvarsministeriet skal hjælpe med “suverænitetshævdelse”.

    På et kort pressemøde siger forsvarsminister Morten Bødskov (S), at det er vigtigt at sende et signal om, at Europa står sammen.

    – Der er ingen tvivl om, at der er krig i Europa. Det har ændret Europa fuldkommen, siger han.

    – Det er vigtigt at sende kraftige signaler og sende signal om, at i den situation, Europa står i, står vi sammen, siger Morten Bødskov.

    Foruden de forskellige bidrag forlænger Danmark tilstedeværelsen i en overvågningsmission i Hormuzstrædet.

    Derudover er de blevet enige om, at Danmark skal fortsætte med at sende bidrag til Ukraine i krigen mod Rusland. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

    – Vi har jo en helt forfærdelig russisk krig i Ukraine. Det er vigtigt med den fortsatte støtte til Ukraine på alle fronter, siger han.

    Han uddyber ikke, hvad bidragene konkret kommer til at bestå af. Men det bliver både i form af våben og humanitær hjælp, siger udenrigsministeren.

    Danmark deltager også i andre missioner, der har til formål at afskrække. Senest med udsendelsen af en bataljon på 800 soldater til Letland.

    Fregatter fra det danske forsvar har også tidligere deltaget i internationale hangarskibsgrupper i Nato. Blandt andet i forbindelse med koalitionens indsats mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien. Det var senest i 2019.

    /ritzau/