Flertal åbner for anonym behandling af pædofile tanker


Arkivfoto


Folketingets tre største partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, ser alle positivt på et forslag om, at folk med pædofile tilbøjeligheder skal kunne få behandling uden henvisning fra egen læge.

– Jeg tror, at det tillidsforhold, mange har til egen læge, har sin grænse, hvis man går med noget, man virkelig synes er problematisk, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

– Vi skal som samfund strække os langt for at forhindre seksuelle overgreb på børn, siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, bakker også op om forslaget.

– Man har tidligere sagt, at hvis man behandler pædofile, kan en tredjedel af overgrebene forhindres. Hvis de kan behandles i stedet for at gå med det i det skjulte, er det bedre, siger Liselott Blixt.

Politiken skriver søndag, at pædofile ofte ender med at trække sig fra behandlingssystemet, fordi de frygter at blive registreret.

Hvert år ringer omkring 60 og 80 personer ifølge avisen for at søge om hjælp, fordi de har seksuelle tanker om børn. Cirka to ud af tre mister herefter kontakten med systemet.

For at komme i behandling skal de have en henvisning fra deres egen læge, og så kommer det til at stå i journalen, at de er henvist til udredning eller behandling for pædofili.

Derfor bør det være muligt at komme i behandling uden en henvisning, lyder et forslag fra to eksperter ifølge Politiken.

Det er psykolog og ph.d. Susanne Bengtson fra Retspsykiatrisk Ambulatorium ved Aarhus Universitetshospital og ledende overlæge ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, Ellids Kristensen, avisen har talt med om sagen.

– Jeg synes, at vi skal kigge på det øjeblikkeligt, for kan det hjælpe nogle borgere, der går med mistanke om at være pædofil, så skal vi række hånden ud, siger Flemming Møller Mortensen.

I Tyskland kan personer, som har seksuelle fantasier om børn ifølge Politiken få gratis behandling, uden at det bliver registreret.

Den ordning vil Jane Heitmann gerne høre nærmere om, før hun lægger sig fast på, om Danmark bør indføre noget lignende.

– Næste skridt er, at vi helt konkret får set på, hvilke erfaringer man har gjort sig i Tyskland, siger Jane Heitmann.

/ritzau/