Pape: Der er plads til at stramme udvisningsregler


Arkivfoto


Justitsministeriet vurderer, at der er mulighed for at stramme de danske domstoles praksis i udvisningssager.

Det siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) efter anke i LTF-sag.

Her er blev lederen af banden Loyal To Familia mandag idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning.

Anklagemyndigheden havde ellers krævet den 30-årige Shuaib Khan straffet med ubetinget udvisning, men Københavns Byret valgte at gøre udvisningen betinget.

Derfor er Søren Pape Poulsen tilfreds med, at anklagemyndigheden nu anker til landsretten:

– Det siger sig selv, at vi må få prøvet så alvorlig en sag, når den ikke falder ud, som anklagemyndigheden havde arbejdet for, siger Søren Pape Poulsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det var fjerde gang, at anklagemyndigheden forsøgte at få Shuaib Khan udvist.

Han er blandt andet tidligere blevet dømt for vold med døden til følge. Men hidtil er alle forsøg på udvisning endt med et nej fra domstolene.

Flere eksperter peger ifølge Berlingske på, at en udvisning næppe vil være i strid med menneskerettighederne. Det er ellers det argument, de danske dommere bruger.

Også direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, mener, at der er rum til at udvise flere kriminelle udlændinge. De danske domstole overfortolker ganske enkelt konventionen.

– Danske domstole udviser mindre, end Menneskerettighedskonventionen tillader. Derfor har vi også anbefalet, at man fra politisk side peger på, hvor udvisningspraksis bør strammes, siger Jonas Christoffersen til Berlingske.

Det arbejde er regeringen i gang med, siger Søren Pape Poulsen. Men man har altså ikke nået at færdiggøre det inden dommen i Shuaib Khans sag.

– I forhold til det lovgivningsmæssige skal ingen være i tvivl om, at regeringen arbejder nat og dag på at få strammet på alle de håndtag, hvor det er muligt.

– Som en del af bandepakken nedsatte vi en udvisningsarbejdsgruppe, der undersøger, hvordan vi kan få udvist udlændinge, der er bandemedlemmer.

– Et af de emner, som arbejdsgruppen undersøger, er, om der er mulighed for yderligere stramninger, i forhold til hvordan de danske domstole fortolker praksis fra menneskeretsdomstolen.

– Her er det Justitsministeriets vurdering, at der er plads til stramninger. Og det noterer jeg mig også, at Institut for Menneskerettigheder har påpeget, siger Søren Pape Poulsen.

Han forventer, at regeringen inden for “kort tid” kan offentliggøre resultaterne af udvisningsarbejdsgruppens arbejde.

Men det er fortsat uvist, om arbejdet kan omsættes til lovgivning, inden ankesagen mod Shuaib Khan på ny kommer for domstolen.

/ritzau/