Mand idømt fængsel og udvist for bestandigt for røveri


Arkivfoto


En mand er blevet idømt ubetinget fængsel i 2 år og 3 måneder for et indbrud i et privat hjem, der udviklede sig til et røveri – dommerne afviste at der var tale om hjemmerøveri.

Retten på Frederiksberg har fredag afsagt dom i en nævningesag, hvor en mand bl.a. var tiltalt for et ”egentligt hjemmerøveri” efter straffelovens § 288, stk. 2, jf. stk. 1, nr. 1, og frihedsberøvelse efter straffelovens § 261, stk. 1, i forbindelse hermed begået den 21. december 2016 fra ca. kl. 04.40 til ca. kl. 06.50 over for villalejlighedens to voksne beboere og deres to børn på henholdsvis 6 og 11 år.

Der var under røveriet blevet truet med en kniv, og husets mandlige beboer var undervejs bl.a. blevet tapet fast til en stol og fået tape over munden. Den kvindelige beboer var endvidere blevet truet til at hæve kontanter i en hæveautomat sammen med gerningsmanden.

Retten fandt, at der ikke var tale om et ”egentligt hjemmerøveri”, der kunne henføres til straffelovens § 288, stk. 2, da det ikke kunne anses for bevist, at tiltalte havde haft forsæt til at begå røveri, da han trængte ind i lejligheden, hverken i form af direkte forsæt, sandsynlighedsforsæt eller eventualitetsforsæt (dolus eventualis).

I forhold til sidstnævnte fandt retten, at der således heller ikke var tilvejebragt det fornødne bevismæssige grundlag for at lægge til grund, at tiltalte havde indset, at det var sandsynligt, at beboerne var hjemme, at han med henblik på at berige sig muligvis skulle anvende vold eller trussel om øjeblikkelig anvendelse af vold, og at han accepterede denne mulighed for det tilfælde, at det faktisk måtte forholde sig på denne måde.

Retten fandt endvidere, at der heller ikke var tilstrækkeligt grundlag for at henføre forholdet under straffelovens § 288, stk. 2, under henvisning til karakteren eller udførelsesmåden af røveriet.

Tiltalte blev herefter fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1, og § 261, stk. 1.

Tiltalte blev endvidere fundet skyldig i to tilfælde af indbrudstyveri og et tilfælde af ulovlig omgang med hittegods.

Straffen blev fastsat til fængsel i 2 år og 3 måneder, og tiltalte blev udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig.