Årsrapport: Registrerede hadforbrydelser i 2016


Rigspolitiets årsrapport vedrørende registrerede hadforbrydelser i 2016 offentliggøres i dag. Hovedkonklusionen i årsrapporten er, at politiet i 2016 registrerede flere hadforbrydelser end året før.

Rigspolitiets vurdering er, at en del af stigningen kan forklares med, at politiet løbende bliver bedre til at finde og registrere hadforbrydelsessagerne korrekt, samt at politiets samarbejde med interesseorganisationerne har medført, at flere ofre, i forhold til tidligere, anmelder hadforbrydelser til politiet.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

– Vi støtter, at flere anmelder til politiet, hvis de mener, at de er blevet udsat for en hadforbrydelse. På den måde kan vi få det overblik og den viden som vi skal bruge, både til at hjælpe ofrene og til bedre at forhindre, at andre udsættes for overfald eller tilråb, siger centerchef i Nationalt Forebyggelsescenter Tenna Wilbert.

Rigspolitiet registrerede i 2016 274 hadforbrydelsessager i modsætning til 198 registrerede sager i 2015, hvilket vil sige, at der har været en stigning på 76 sager. Den mest udbredte motivkategori i 2016 var racistisk motiverede sager med 140 registrerede sager.

Det kan ikke udelukkes, at de seneste års terrorangreb i Europa kan have påvirket antallet af hadforbrydelser i Danmark. I årsrapporten påpeges en sammenhæng mellem terrorangreb og racistisk og religiøst motiverede hadforbrydelser.

De hadforbrydelser, der blev registreret i 2016, fandt særligt sted inden for kriminalitetstyperne hadefulde ytringer (straffelovens § 266b), hærværk og graffiti og vold og trusler. 59 ud af de 274 registrerede hadforbrydelser i 2016 fandt sted på internettet.

Rigspolitiet følger udviklingen i antallet af hadforbrydelsessager nøje, og er i dialog med en række interesseorganisationer på området for at skabe tillid mellem politiet og udsatte grupper. Rigspolitiet tilbyder endvidere efter- og videreuddannelse af politikredsene for at sikre, at de har kompetencerne til at identificere og håndtere hadforbrydelser bedst muligt, og at der er ensartet praksis for registrering af sagerne.