Fængsler venter igen overbelægning – flere presses sammen i celler


    Arkivfoto.

    De danske fængsler er fortsat hårdt pressede på pladsen og ventes i år igen at være overfyldte.

    Belægningsprocenten i de danske fængsler har været høj i flere år, og af nye svar til Folketingets Retsudvalg fremgår det, at Kriminalforsorgen forventer en gennemsnitlig belægning på 101,7 procent i 2023.

    Dermed skal fængslerne og arresterne altså håndtere flere indsatte, end de egentlig har plads til. Sidste år var den gennemsnitlige belægning på 99,6 procent, mens det var over 100 procent i de tre forrige år.

    Der er dermed et stykke til målsætningen, som går på, at belægningen må være 95 procent for arrestpladser og 96 procent på fængselspladser.

    Af svaret til Folketinget fremgår det, at man fra 2018 til 2022 har genaktiveret og sat 610 nye pladser i spil. Men det har ikke været nok.

    – De betydelige pladsåbninger har dog ikke kunnet følge med belægsstigningen, hvorfor kapacitetsudnyttelsen fortsat er høj, oplyser Kriminalforsorgen i svaret.

    På grund af pladsmanglen må nogle indsatte dele celler beregnet til én person med andre.

    – Det har således periodevis i løbet af de seneste fem år været nødvendigt at etablere midlertidigt dobbeltbelæg og/eller inddrage fællesfaciliteter på udvalgte matrikler, skriver Kriminalforsorgen.

    3. september 2019 blev 67 celler, som var konstrueret til én person, brugt af to. Lidt over tre år senere – 5. december 2022 – var det tal steget til 135 celler. Det viser Kriminalforsorgens opgørelse.

    Det er SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, som har spurgt justitsministeren til belægningen. Hun har desuden ministeren i samråd torsdag.

    – Det er fuldstændig galimatias, at vi skal bygge og åbne nye fængselspladser, når vi har et tårnhøjt belæg og hverken kan fastholde eksisterende personale og må lukke eksisterende pladser.

    – Og vi har stadig til gode at se justitsministerens svar på, hvor personalet til nye pladser komme fra, udtaler hun til Ritzau.

    Regeringen arbejder på at få 300 fængselspladser i Kosovo.

    Oprindeligt var planen, at de første indsatte skulle begynde at afsone i fængslet i begyndelsen af 2023. Men projektet er forsinket.

    For cirka en måned siden oplyste justitsminister Peter Hummelgaard, at han forventer, at fængslet i Gjilan kan stå klar inden for 21 til 26 måneder, hvorefter de første indsatte kan flytte derned.

    Samtidig med, at fængslerne og arresterne er fyldt til bristepunktet, daler antallet af fængselsbetjente.

    Sidste år var der fængselsbetjente svarende til 1898 årsværk, hvilket er et fald i forhold til året før, hvor der var 1981 fængselsbetjente. Det viser svaret til Retsudvalget.

    /ritzau/