Der kommer til at gå år før fængselspladser i Kosovo er klar


  Arkivfoto.


  Justitsminister Peter Hummelgaard (S) forventer, at parlamentet i Kosovo “inden for kort tid” vedtager den traktat, som Danmark og Kosovo har indgået, og som betyder, at Danmark lejer 300 fængselspladser i Kosovo.

  Det siger Hummelgaard, der tidligere på ugen har drøftet sagen med den kosovoske justitsminister, Albulena Haxhiu.

  Hummelgaard kan ikke uddybe, hvad “inden for kort tid” dækker over. Men efter vedtagelsen kan ombygningen af fængslet i Gjilan begynde, siger han.

  – Det kan stå helt klar inden for 21 til 26 måneder, hvorefter de første indsatte kan flytte derned, siger Hummelgaard.

  Efter den oprindelige plan skulle de første indsatte have begyndt afsoning fra begyndelsen af 2023.

  – Det er de faktiske forhold i jernindustrien. Det giver sig selv, at når Kosovo ikke har ratificeret traktaten, og der så har været folketingsvalg og lange regeringsforhandlinger, at så har der ikke været nogen som helst mulighed for, at fængselspladserne kunne tages i brug i begyndelsen af 2023, siger Hummelgaard.

  – Folketinget blev i efteråret orienteret om, at tidsplanen med at etablere fængselspladser i udlandet ville blive forsinket. Blandt andet på grund af større krav til ombygningen, siger han.

  Det er planen, at kriminelle fra lande uden for EU, som udvises af Danmark, skal afsone i Kosovo i stedet for på dansk jord. Det skal aflaste det danske fængselssystem.

  /ritzau/