Kvinder skal nu høre fosterets hjerteslag før abort i Ungarn


Arkivfoto


Gravide kvinder i Ungarn skal fremover lytte til deres fosters hjerteslag, før de får lov til at gennemføre en eventuel abort.

Det står klart, efter at landet har vedtaget ny abortlovgivning.

Den nye lov er underskrevet af Ungarns indenrigsminister, Sándor Pintér, og offentliggjort mandag.

Den konkrete konsekvens er, at den ansøgning, man skal udfylde før en abort, er blevet ændret.

I den lyder det fremover, at læger skal rapportere, at den gravide kvinde er blevet præsenteret for “faktorer, der vidner om fosterets fungerende vitale funktioner på en klart identificerbar måde”.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty Internationals ungarske afdeling vil loven gøre det “sværere at få adgang til lovlig og sikker abort”.

– Det er helt klart et bekymrende skridt tilbage. Et skidt tegn.

– Denne lovændring opnår intet ud over yderligere at traumatisere kvinder og lægge yderligere pres på kvinder, der allerede er i en svær situation, siger Aron Demeter, der er talsmand for Amnesty International i Ungarn.

På Ungarns politiske højrefløj er der omvendt stor tilfredshed med den nye lov.

– En chance for liv. Fra nu af skal mødre lytte til fosterets hjerteslag, skriver Dora Duro fra højrefløjspartiet Vores Hjemland i et opslag på Facebook.

Ungarn, der er et EU-land, har under premierminister Viktor Orbáns kristenkonservative styre fået et stadigt mere kritisk syn på abort.

Landets nye lovgivning træder officielt i kraft torsdag.

Abort har været lovligt i Ungarn siden 1953.

Den nuværende lovgivning i Ungarn siger, at abort er tilladt de første 12 uger af graviditeten. Det kan udvides til 24 uger i særlige tilfælde.

I Danmark er grænsen også 12 uger, mens der kan gives dispensation frem til 22 uger inde i graviditeten.

/ritzau/