Arkivfoto
I 2021 forhindrede Toldstyrelsen lige knap 10.000 forsøg på at tage ulovlige varer med ind i Danmark.
Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse mandag.
Størstedelen af sagerne – godt 3900 sager – handlede om illegale varer på våbenområdet. Sagerne involverer blandt andet våben som kastestjerner, knojern, stikvåben og peberspray.
Det fremgår dog ikke, hvordan typen af våben fordeler sig.
Selv om antallet af sager har været faldende de seneste år, er det fortsat et område, som prioriteres højt i styrelsen.
– Vi løser en stor samfundsopgave ved at beskytte landets grænser mod ulovlige varer, der forsøges smuglet ind i landet, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Michael Lund.
– Sidste år tilbageholdt tolderne blandt andet ulovlige cigaretter, peberspray og knive samt en stor mængde doping.
En del af forklaringen på den faldende tendens skal findes i en række oplysningsindsatser om reglerne på området, som er blevet lavet i samarbejde med politiet.
– Det er tilfredsstillende, at antallet af våbensager falder, men de knap 4000 sager vidner om, at der stadig er mange, der køber våben uden at kende til reglerne, så budskabet tåler at blive gentaget, siger Michael Lund.
Det arbejde, som Toldstyrelsen udfører ved den danske grænse, sker i samarbejde med politiet, Skattestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.
Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) er samarbejdet afgørende for, at man i det hele taget formår at forhindre de ulovlige varer i at komme ind i Danmark.
– Tallene for 2021 viser, at vi har en effektiv kontrol af varer, der er på vej ind i Danmark. Det er vigtigt for at sikre, at afgifterne er betalt, men også at der ikke indsmugles våben, narkotika og andre ulovlige varer til Danmark.
– Omfanget af sager understreger dog samtidig, at der er behov for, at vi fortsætter kontrolindsatsen i samarbejde med de øvrige myndigheder, siger ministeren.
Der var i alt 9923 sager i løbet af 2021. Til sammenligning registrerede man mere end 15.000 sager i både 2018 og 2019.
Udviklingen skyldes blandt andet, at man siden netop 2019 har fokuseret på at oplyse om gældende regler på området, skriver styrelsen.
/ritzau/