Indsatte skal straffes hårdere for kriminalitet bag murene


Det er et symbolsk, men godt signal at skærpe straffen for indsatte, der begår kriminalitet i fængslerne, mener man i Fængselsforbundet.

– Jeg er ikke så naiv, så jeg tror, at det afholder nogle fra at gøre noget. Men det er et godt signal at sende til de indsatte såvel som til personalet og det kriminelle miljø generelt, at nu må nok være nok, siger formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye.

Like localeyes.dk på Facebook

Mandag skriver Justitsministeriet, at man på baggrund af en betænkning fra Strafferetsplejeudvalget lægger op til at ændre loven, så straffene bliver skærpet for kriminelle, der begår kriminalitet i fængslerne.

Blandt andet bliver der lagt op til, at det bør straffes hårdere, hvis en nuværende eller en tidligere varetægtsfængslet truer fængslet eller en person, der er ansat i fængslet.

Ifølge Kim Østerbye er netop vold og trusler mod fængselsbetjente i de danske fængsler et stigende problem. Blandt andet fordi man i de senere år har fået langt mere hårdkogte kriminelle bag tremmer.

– Et meget godt eksempel er, at vi før måske havde to indsatte på en afdeling, der ikke kunne opføre sig ordentligt, af de 30 der sidder på en afdeling. I dag er det stort set lige omvendt, siger han.

Dog tror han ikke, at de indsatte tænker på straffen, inden de begår en kriminel handling bag tremmerne.

– Der er ikke evidens for at sige, at strengere straffe hindrer kriminalitet. Det er de færreste kriminelle, der når at tænke på, om de får fem eller ti måneder eller et år, inden de begår kriminalitet. De fleste tænker nok, at de helt slipper, siger han.

I stedet bør man kigge på at have flere fængselsbetjente på afdelingerne, så betjentene kan være mere nærværende over for fangerne, lyder det.

– Mindre afdelinger, så vi ikke har 30 indsatte ude på afdelingerne, og en større tilstedeværelse blandt fangerne, det er det, vi ved virker, siger han.

Betænkningen fra udvalget er en opfølgning i forbindelse med attentaterne i København 14. februar og 15. februar 2015.
/ritzau/