Mand erkender sig skyldig i angreb med bue og pil i Norge


  Arkivfoto


  Den tiltalte for flere drab i norske Kongsberg i oktober sidste år, 38-årige Espen Andersen Bråthen, erkender sig skyldig i alle anklager.

  Det siger han onsdag, hvor retssagen mod ham er gået i gang.

  Han er tiltalt for at have dræbt 5 mennesker, for 11 drabsforsøg og 13 tilfælde af grove trusler. Han er også tiltalt for flere andre forhold, heriblandt for at have kastet en kniv efter tre politibetjente.

  Dansk-norske Espen Andersen Bråthen har dermed erkendt, at han 13. oktober sidste år gik til angreb med bue, pil og stikvåben på tilfælde ofre i den lille by Kongsberg, der ligger små 90 kilometer vest for den norske hovedstad, Oslo.

  Selv om han har erkendt sig skyldig i alle anklager, er det stærkt tvivlsomt, om han kan straffes.

  Tre retspsykiatere har konkluderet, at han havde en stærk afvigende sindstilstand, da han gik til angreb mod tilfælde sidste år. Den vurdering kan føre til, at han regnes som utilregnelig og dermed ikke kan straffes med almindeligt fængsel.

  Anklagemyndigheden har varslet, at den under retssagen vil gå efter at få ham idømt tvunget psykiatrisk behandling. Det er dog i sidste ende op til retten at afgøre, om at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket.

  Under retssagen onsdag bliver der vist overvågningsvideoer fra butikken Coop Extra, hvor man kan se Espen Andersen Bråthen skyde pile mod folk, mens de løber skræmte væk.

  Der er afsat en lille måned til sagen, som bliver behandlet i Buskerud tingrett i Hokksund.

  Målt på antallet af ofre er drabene i Kongsberg den mest alvorlige drabssag i Norge siden 22. juli 2011, hvor massemorderen Anders Behring Breivik dræbte 77 mennesker.

  /ritzau/NTB