Flygtninge på den Sønderjyske Motorvej, september 2015.
Dyb uenighed truer med at splitte den markante græsrodsbevægelse Venligboerne.
Det skriver Politiken onsdag.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreVenligboerne er vokset til at blive en af de største og mest toneangivende danske græsrodsbevægelser i de seneste årtier. Mærkesagen er at møde flygtninge og andre medborgere med venlighed.
Fordelt på grupper ud over hele landet tæller foreningen opbakning fra 150.000 facebookmedlemmer.
Fronterne går mellem gruppen i Hjørring med Venligboernes grundlægger, Merete Bonde Pilgaard, i spidsen og den store københavnske venligbogruppe.
Striden bunder i gruppens politiske profil.
Københavnerne har Anne Lise Marstrand-Jørgensen som markant talsperson. De arbejder for en aktivistisk og politisk profil. Det betyder for eksempel plads til at kritisere udlændingelovgivning og asylpolitik.
Merete Bonde Pilgaard tror til gengæld stærkt på filosofien om hverdagsvenlighed og en indsats uden politiske toner.
– Når Venligboerne får en politisk drejning, får det hele en negativ tone, og jeg får svært ved ikke blot at se den oprindelige tanke, men også venligheden. Det ærgrer mig, siger hun til Politiken.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen mener, at en skarp politisk profil er en fair fortolkning af principperne i gruppens grundlag.
– Hun (Pilgaard, red.) synes ikke, der skal være diskussioner eller debat, som er politisk motiveret. Det er der stor uenighed om, forklarer Anne Lise Marstrand-Jørgensen til Politiken.
Begge grupper har som følge af intern uenighed forsøgt at få eneret til navnet Venligboerne. De har derfor begge taget kontakt til Patent- og Varemærkestyrelsen med en ansøgning.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen frygter, at hendes afdeling vil blive “begrænset”, hvis den anden part får ret til navnet.
Merete Bonde Pilgaard vil ikke afvise, at det kunne ske.
– Når Venligboerne får en politisk drejning, får det hele en negativ tone, og jeg får svært ved ikke blot at se den oprindelige tanke, men også venligheden. Det ærgrer mig, siger hun til Politiken.
Pilgaard afventer svar på, om hun kan få eneret til navnet Venligboerne.
Gruppen af venligboere i København har efter Politikens henvendelse trukket sin ansøgning.
/ritzau/