Kampfly-firma vil lægge formue i Danmark


Foto: Lockheed Martin.


Der venter en guldregn af ordrer til den danske forsvarsindustri, efter at et flertal i Folketinget før sommeren pegede på det amerikanske F-35 som Danmarks fremtidige kampfly.

Det var meldingen, da en delegation fra flyproducenten Lockheed Martins i denne uge lagde vejen forbi Danmark for at besegle partnerskabet omkring de 27 nye kampfly, som skal erstatte de slidte F-16-jagere.

Lockheed Martin har hele vejen igennem lovet danske virksomheder en bid af kagen, hvis Danmark valgte F-35, og det løfte vil gigantvirksomheden holde, siger topchef Orlando Carvalho i et interview med Ritzau.

– Vi føler os meget sikre på, at danske virksomheder over de næste 25-30 år vil få omsætning for omkring 5,5 milliarder dollar (godt 36 milliarder kroner) ud af vores partnerskab, siger han.

Dermed bliver de cirka 20 milliarder kroner, som Danmark skal betale for de 27 fly, ifølge Orlando Carvalho delvist vundet ind igen.

– Set fra et forsvarsindustrielt synspunkt overstiger 5,5 milliarder dollar jo langt værdien af de 27 fly, siger han.

Trods de gyldne udsigter har Lockheed Martin til dato “kun” indgået aftaler med danske virksomheder til en værdi af godt 2,5 milliarder kroner.

En af stopklodserne for yderligere aftaler har været, at firmaerne i den danske forsvarsindustri – med undtagelse af aarhusianske Terma – er forholdsvis små.

– Det er en udfordring. De må jeg sige helt ærligt, for det har været svært at matche vores behov med de små danske virksomheders kapacitet.

– Men vi er indstillet på, at det skal lykkes, siger Orlando Carvalho.

/ritzau/