Den fælleseuropæiske politimyndighed Europol har for første gang regnet på, hvor lukrativ en forretning forbrydelse er i Europa.
Og konklusionen i undersøgelsen er klar: Hvis man udelukkende ser på økonomien, så betaler kriminalitet sig.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreDet skriver Berlingske tirsdag.
I en analyse vurderer Europol, at blot 2,2 procent af profitten fra kriminalitet i Europa bliver konfiskeret eller indefrosset af politimyndigheder.
Dermed beholder forbryderne angiveligt 97,8 procent af det samlede bytte, som ifølge FN’s kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) løber op i 817 milliarder kroner.
– Kriminalitet betaler sig stadig. Det vil kriminalitet altid gøre, og realistisk set vil det ikke ændre sig den nærmeste fremtid, siger Burkhard Mühl, seniorspecialist i politimyndighedens såkaldte Asset Recovery Bureau, som står bag undersøgelsen til Berlingske.
Han slår fast, at problemet blandt andet bekæmpes gennem et skærpet samarbejde mellem EU-landene.
Effekten af det forbedrede samarbejde vil først ses i de kommende år, siger han til Berlingske.
I alt har 15 EU-lande leveret data til undersøgelsen – Danmark er ifølge Berlingskes oplysninger ikke et af dem.
Ifølge Lisbeth Jessen, der er konstitueret vicekriminalkommissær, har Rigspolitiet ikke nogen opgørelse, der viser, hvordan Danmark ligger i forhold til gennemsnittet i Europa.
Hun vurderer dog, at Danmark foretager væsentligt flere konfiskeringer end mange andre europæiske lande, da man i Danmark anvender en såkaldt Al Capone-metode.
– Vi går benhårdt efter at konfiskere alle værdier, som må formodes at være købt for de penge, der er tjent på kriminalitet. Vi tager alt, hvad vi kan af værdi, oplyser hun i en skriftlig kommentar til Berlingske.
Hun er ikke enig i konklusionen fra Europol.
– Så nej, forbrydelse betaler sig ikke.
/ritzau/