Fængselsbetjente ved ikke nok om radikalisering


Landets fængselsbetjente føler sig ikke godt nok rustet til at spotte radikaliserede indsatte i fængslerne.

Det kan både føre til uberettigede indberetninger, samt at indsatte bliver radikaliserede, uden at fængselsfunktionerne opdager det, skriver fagbladet Fængselsforbundet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

– Først og fremmest kan det værst tænkelige jo ske, nemlig at vi ikke får spottet og indberettet en radikaliseret indsat.

– Men der er også andre ulemper. For eksempel kan alle ansatte indberette, og hvis ens viden på området ikke er opdateret, risikerer man at indberette ubegrundet eller på et meget tyndt grundlag, siger Steen Østerberg, tillidsrepræsentant i Ringe Fængsel.

Han er en blandt 20 tillidsrepræsentanter, som Fængselsforbundet har spurgt om, hvordan der arbejdes med radikalisering i deres institution.

Hovedparten af tillidsmændene svarer, at der efter deres mening ikke bliver arbejdet målrettet for at styrke personalets forudsætninger for at spotte radikaliserede indsatte.

Steen Østerberg oplyser, at der på hans arbejdsplads i Ringe Fængsel har været nogle foredrag om radikalisering, men ingen egentlig uddannelse af personale i problematikken.

Han bakkes op af David Jensen, tillidsrepræsentant i Københavns Fængsler.

I Helsingør Arrest drukner fokus på radikalisering ifølge tillidsmand Jan Kruse som følge af jagten på mobiltelefoner blandt de indsatte.

– Det er småt med forebyggelse i form af at klæde personalet ordentligt på med kurser, temadage eller andet, som vil give bedre kompetencer og muligheder i hverdagen. Det er nærmest ikke eksisterende, siger han til fagbladet Fængselsforbundet.

Det generelle billede er, at der har været temadage, men at der siden ikke er blevet arbejdet specifikt med emnet.

Kun ganske få – som tillidsrepræsentanterne i Nørre Snede Fængsel og Aabenraa Arrest – oplyser, at de har kolleger, som arbejder specifikt med emnet.

Efter blandt andet Omar el-Husseins angreb mod Krudttønden og Syagogen i København har politikerne krævet en skærpet indberetning af radikalisering af indsatte i fængslerne.

Direktoratet for Kriminalforsorgen er forpligtet til at klæde personalet på til opgaven.

Ifølge chef for Koncern Sikkerhed, Lars Rau Brysting, har Kriminalforsorgen iværksat initiativer til at uddanne personalet til at spotte radikalisering. Derudover er der planer om yderligere konkrete initiativer, der kræver en finansiering via satspuljemidlerne.

/ritzau/