24-årig kendt skyldig: Sluttede sig til Islamisk Stat


En 24-årig mand deltog aktivt i krigs- og våbentræning hos gruppen Islamisk Stat i Syrien tilbage i sommeren 2013. Det vurderer Retten i Glostrup onsdag.

På baggrund af den vurdering har retten kendt manden skyldig i overtrædelse af straffelovens bestemmelse om at lade sig hverve af en terrororganisation.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Manden har under sagen indrømmet, at han var i Syrien hos Islamisk Stat. Men hans rolle var kun at arbejde som kok og bager.

Tre dommere og seks nævninger har vurderet sagen. Kun en enkelt nævning tror på, at den 24-årige ikke har deltaget i våben- og krigstræning.

Men denne nævning mener alligevel, at den 24-årige har tilsluttet sig Islamisk Stat for at deltage i terroraktiviteter.

Sagen drejer sig først og fremmest om to rejser tilbage i sommeren 2013. 14. juli gik turen første gang til Syrien via Istanbul i Tyrkiet.

RE

Ved den syriske grænse blev han mødt af personer fra Islamisk Stat og bragt til en lejr, hvor han efter rettens vurdering opholdt sig i cirka ti dage. Så rejste han tilbage til Danmark.

I slutningen af august gik turen atter til Syrien. Han vendte tilbage til den samme lejr, og denne gang var han der i en måneds tid, har retten vurderet.

Det er blandt andet billeder af den 24-årige, hvor han poserer med AK47-rifler, som retten har lagt vægt på.

Retten lægger også vægt på en blanket fra Islamisk Stat, hvor den 24-årige er registreret som kriger.

Tiden i Syrien i 2013 var efter alt at dømme ikke nok for manden. I hvert fald har retten kendt ham skyldig i at ville rejse til Syrien igen i 2015. Atter var det for at tilslutte sig Islamisk Stat.

I marts 2015 skrev den 24-årige på Facebook og Skype med en anden mand, som de danske myndigheden har registreret som forsvundet. Angiveligt er han i Syrien.

På det tidspunkt var politiet dog allerede på sporet af den anden mand.

Tilbage i efteråret 2014 havde Københavns Byret efter ønske fra anklagemyndigheden valgt at fængsle den anden mand in absentia. En sådan fængsling sker for at kunne efterlyse en person internationalt.

Den 24-årige er desuden kendt skyldig i at ville støtte Islamisk Stat med 20.000 kroner.

Han er også skyldig i at hylde Omar el-Hussein på Facebook. El-Hussein var den mand, der i februar 2014 angreb kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København.

Retten har valgt at frifinde manden for en række mindre forhold, blandt andet et forhold om brandstiftelse og et forhold om at have tvunget en mand til at udlevere et kreditkort.

/ritzau/