Dansk IS-kriger ventes at tilstå i sag om landsforræderi


Arkivfoto

En dansk fremmedkriger ventes at tilstå i en sag om landsforræderi.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse mandag.

33-årige Jacob El-Ali kan tiltales for at have tilsluttet sig Islamisk Stat og for at have begået flere terrorrelaterede handlinger, oplyser anklagemyndigheden. Det er, hvis man rejser tiltalen.

Han blev anholdt i Danmark den 17. december 2020. Siden har han siddet varetægtsfængslet.

Hvis anklagemyndigheden rejser tiltale mod den 33-årige danske statsborger, vil det blot være anden gang, at man tager straffelovens paragraf 101 i brug. Den handler om netop landsforræderi.

– Det er selvsagt meget alvorligt, når danske statsborgere ikke blot lader sig hverve til IS, men også tilslutter sig IS under en væbnet konflikt, som Danmark er part i, og endda begår terrorhandlinger, siger Lise-Lotte Nilas, der er statsadvokat i København.

Han skal have tilsluttet sig terrororganisationen i slutningen af 2015 og frem til maj 2017. Det skete som led i en væbnet konflikt i Syrien.

I begyndelsen af 2020 blev han anholdt og fængslet i Tyrkiet efter at have været efterlyst internationalt. Cirka et år senere blev Jacob El-Ali udleveret til Danmark og stillet for en dommer.

Der kan også rejses tiltale for, at han som medlem af organisationen deltog i terrorangreb, mener anklagemyndigheden, der dog ikke har beskrevet det videre.

Tidligere han har selv uploadet flere billeder på sin facebookprofil, hvor han har hyldet Islamisk Stat. Billederne viste blandt andet ham selv, hvor man så ham stå foran afhuggede hoveder.

Nu skal der findes en dato til et retsmøde, der skal afvikles i Københavns Byret. Her vil anklagemyndigheden efter planen foreholde Jacob El-Ali sigtelserne.

Hvis han erkender de overtrædelser, han er sigtet for, vil han formentlig blive dømt med det samme. Hvis ikke, skal anklagemyndigheden på ny tage stilling til, om der skal rejses tiltale.

/ritzau/