Sydkorea: Nordkorea affyrer to missiler på få timer


Nordkorea har tidligt onsdag morgen lokal tid skudt to missiler ud over havet i løbet af blot få timer.

Det rapporterer det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, der citerer militæret i Sydkorea for oplysningen.

Tidligere var meldingen fra militære embedsmænd, at ét formodet Musudan-missil var blevet skudt afsted kort før klokken 06. To timer senere blev endnu et missil sendt op fra Nordkoreas østkyst.

Det amerikanske militær har ligeledes registreret to missilaffyringer fra det nordkoreanske styre. Pentagon-talsmand Gary Ross oplyser, at der begge gange menes at være tale om såkaldte Musudan-missiler.

Ifølge USA og Sydkorea mislykkedes den første affyring.

– Affyringen ser ud til at være mislykket, sagde en embedsmand fra forsvarsministeriet i Seoul ifølge nyhedsbureauet AFP uden at uddybe yderligere.

Det andet missil formåede dog at nå 400 kilometer ud over Det Japanske Hav, før det faldt ned. Ifølge Reuters er det endnu ikke fastslået, om affyringen betegnes som mislykket eller en succes af det sydkoreanske militær.

Nordkorea har før forsøgt at skyde et Musudan-missil ud over havet. Missilet er en type mellemdistance-missil, der teoretisk kan tilbagelægge en distance, som gør det muligt for nordkoreanerne at ramme Japan og det amerikanske territorium Guam.

Nordkorea er underlagt internationale sanktioner som konsekvens af landets atomprogram, prøvesprængninger og raketaffyringer.

Styret gennemførte 6. januar i år en underjordisk atomprøvesprængning. Regimet hævder, at det var en brintbombe, der blev detoneret, men det er ikke endeligt bekræftet fra anden side.

Forud havde Nordkorea gennemført tre underjordiske atomprøvesprængninger – i 2006, 2009 og 2013. Samtidig har Nordkorea været stærkt optaget af at udvikle sin raketteknologi.

I sidste uge lød det fra et amerikansk forskningsinstitut, at Nordkorea kan have udvidet sit atomarsenal betydeligt det seneste halvandet år.

En rapport fra Instituttet for Videnskab og International Sikkerhed i Washington konkluderede således, at det kommunistiske styre i Pyongyang kan være i besiddelse af mellem 13 og 21 atombomber.

/ritzau/