Gravsten skal plantes sikrere efter toårig har mistet livet


Gravsten og monumenter på de københavnske kirkegårde er muligvis ikke plantet sikkert nok i jorden.

Københavns Kommune vil derfor gennemgå samtlige gravsten og monumenter på kommunens fem kirkegårde, efter en to-årig dreng onsdag mistede livet på Vestre Kirkegård.

– Vi skal finde ud af, hvor mange gravsten der kan være farlige, siger Jon Pape, der er serviceområdechef i Byens Drift.

Den to-årige dreng blev klemt fast under en gravsten på Vestre Kirkegård, der ligger mellem Valby og Sydhavnen.

Allerede i dag bliver gravsten og monumenter i København undersøgt, hvis der er tegn på, at de kan vælte. De bliver så lagt ned, indtil de er blevet fastgjort ordentligt.

Der havde ikke været synlige problemer med gravstenen. Men ulykken har vist, at gravsten muligvis ikke bliver sikret godt nok. Derfor vil Københavns Kommune udvikle nye retningslinjer for sikring af gravsten.

– Jeg ved, at nyere gravsten bliver limet med proxylim. Det er en mulighed også at gøre det med de gamle sten. Det er også muligt at bygge en jernforstærkning, siger Jon Pape.

Hidtil er gravsten blevet sat fast til soklen med lim eller tjære.

Københavns Kommune vil fremover skilte med ordensregler på byens kirkegårde, der ofte bliver brugt som park af byens borgere. Desuden vil Teknik- og Miljøforvaltningen gå i dialog med byens daginstitutioner, der ofte er på tur på kirkegårdene.

– I forbindelse med ulykken er det kommet frem, at daginstitutioner i området bruger kirkegården som udflugtsområde, siger Jon Pape.

– Man er velkommen til at tage på udflugt, men det er ikke tilladt at spille bold eller lege på kirkegården, siger serviceområdechefen, som understreger, at der ikke har været klager over, at der skulle have været leget på kirkegården.

/ritzau/