Ung pige fundet bevidstløs: Brandfolk ventede over 30 minutter på ambulance

GILLELEJE: Fredag aften omkring kl. 23 blev en ung pige fundet liggende dybt bevidstløs med muligt hovedtraume på gangstien mellem Gasværksvej og Rostgårdsvej i gilleleje.

** OPDATERING: Vi beskrev tidligere at der var gået 30 minutter, dette var baseret på den referrede oplevelse som førstehjælperne fortalte om til avisen. Teleoplysninger har siden vist at der fra første opkald til 1-1-2 og til ambulancen var fremme gik mindst 24 minutter – læs Region Hovedstadens kritik af denne artikel – HER – **

Ifølge vidner havde pigen ikke været udsat for noget kriminelt, men var faldet på den glatte asfalt og havde her slået hovedet hårdt ned i cyklistbommen på Gasværksvej.

Det var en lokal brandmand som ved et tilfælde fandt pigen liggende dybt bevidstløs på jorden, og efter få øjeblikke stod det klart at situationen var alvorlig og der blev slået alarm til 1-1-2 og bedt om ambulance til stedet.

Brandmanden havde et stykke tid tidligere også set pigen ligge på jorden 30-40 meter fra cyklistbommene på Gasværksvej, hun var i selskab med en ung mand som gjorde hvad han kunne for at hjælpe hende hjemad efter en hyggelig fredag aften. De to unge blev her vurderet til at kunne klare sig selv, og brandmanden fortsatte da pigen begyndte at vandre afsted sammen med kammeraten.

Nogen tid senere kom brandmanden igen forbi, da han ville kigge efter om alt var ok – og nu lå pigen igen på jorden 10-15 meter inde på gangstien.

Her stod det hurtigt klart at pigen var bevidstløs, hun var ifølge et vidne til uheldet, faldet og havde slået hovedet ned i cyklistbommen lige ved togoverskæringen, tumlet et stykke fremad og så faldet om på jorden.

Pigen reagerede ikke på den førstehjælp der blev ydet af brandmanden, herunder smertepåvirkning, og der blev omkring kl. 23 slået alarm til 1-1-2 og bedt om ambulance til stedet, da pigen var dybt bevidstløs og meget kold efter opholdet i vinterkulden.

Der var andre forbipasserende som også hjalp til, herunder to kvinder som tog deres egne jakker af, og hjalp med at pakke pigen ind i ventetiden på ambulancen.

Brandmand løb kollega til hjælp
Undervejs i ventetiden – som ifølge flere personer på stedet – var over 30 minutter blev brandmanden mere og mere i tvivl om pigens tilstand, han fik derfor ringet en kollega op som bor blot få hundrede meter fra stedet og denne brandmand kom omgående til assistance.

Herefter var de to brandfolk om at sikre pigen den nødvendige førstehjælp i ventetiden, bla. sikrede de sig hvor den nærmeste hjertestarter var såfremt pigen skulle få stop.

Pigen var ifølge de to brandfolk fortsat dybt bevidstløs, ukontaktbar og meget nedkølet da ambulancen endelig kom frem til stedet over 30 minutter efter opkaldet til 1-1-2.

Udskrevet fra hospitalet
Den unge pige er, ifølge flere opslag på sociale medier fra familiemedlemmer, i god behold og er i løbet af lørdag formiddag blevet udskrevet fra hospitalet.

De pårørende er også meget taknemmelige for den hjælp som civile og de to brandmænd fra Gribskov Beredskab ydede til pigen i ventetiden på ambulancen.

Ambulance sparet væk i Gilleleje
Det er nu kun lidt over en måned siden at to ambulancer i Gilleleje blev til kun en, og da Gilleleje-ambulancen var låst på en anden opgave, så må der ud fra Region Hovedstadens planer være blevet afsendt en ambulance fra enten Helsingør eller Hillerød.

Fredagens drama har allerede medført politisk ballade, hvor Dansk Folkeparti i Gribskov nu kræver svar på ministeren om responstiderne er gode nok.

Det er dog ikke første gang at man politisk i Gribskov har reageret, det skete allerede inden den ene ambulance blev sparet væk i Gilleleje, idet et samlet økonomiudvalg sendte et brev til formanden i Region H, Lars Gaardhøj (A) – uden den mindste reaktion fra Region Hovedstaden.