Alarm om husbrand: Trelænget stråtækt landejendom nedbrændt


SKÆRØD: En brand i en stråtækt ejendom på Hedebovej er tirsdag morgen endt med at ejendommen er totalt nedbrændt. Ejendommen var helt overtændt da Gribskov Beredskab ankom til stedet kort efter alarmopkaldene til 1-1-2 kl. 07.45.

Alle beboere var heldigvis ude, og i god behold, men måtte magtesløse se på mens ilden hurtigt spredte sig i den gamle landejendom fra 1850, som er endt med at brænde ned til grunden.

Brandmandskabet fra Gribskov Beredskab i Helsinge sendte alle mand afsted med sprøjte, tankvogn, stigevogn og tender. Sidstnævnte er udstyret med en mobilpumpe der som det første røg ud i den nærliggende lille sø, og derved sikrede konstant vandforsyning til brandbilerne.

Kollegaerne fra Gilleleje kom også afsted med sprøjte og tankvogne til adressen, men trods en stor indsats så var landejendommen allerede fortabt før brandvæsnet nåede frem. Ilden havde spredt sig uhyggeligt hurtigt i taget på ejendommen, som var så gammel at der bla. ikke lå en sikring under stråtaget eller brandmure mellem længerne til at forsinke spredningen, tiltag som først kom til i nyere tid og absolut ikke noget man tænkte på ved opførelsen i 1850.

Tæt på de brændende bygninger lå også en større lade, som det lykkedes for brandfolkene at sikre, så den ikke brød i brand af den kraftige strålevarme.

Udover brandmandskabet fra Gribskov Beredskab, så kom Beredskab Øst til assistance med en KST-vogn og en drone som via termisk kamera kunne assistere under branden.

Til sidst måtte Gribskov Beredskab rekvirere en entrepenørmaskine til at pille bygningen fra hinanden, så bla. stråtaget kunne blive effektivt slukket og det kunne sikres at der ikke lå ildlommer i huset og gemte sig. Årsagen til den dramatiske metode var at taget og etageadskillelsen var kollapset, og styrtet ned i husets stueplan.

Det formodes at der er tale om en skorstensbrand som har udviklet sig katastrofalt.