Officielt: Muslimsk kandidat er ny borgmester i London


Arkivfoto


Londons nye borgmester hedder Sadiq Khan, er 45 år og muslim med pakistansk baggrund.

Det står klart først på natten til lørdag, hvor stemmerne ved lokalvalget i London er endelig talt op, og Labour-politikeren officielt er blevet udnævnt til byens nye førstemand.

Khan vandt med 57 procent af stemmerne klart over sin konservative modkandidat, Zac Goldsmith, efter anden optællingsrunde, hvor de øvrige kandidater var siet fra.

Samlet set svarer det til 1.310.143 stemmer, hvilket er over 300.000 flere, end Goldsmith fik. En historisk stor margin ifølge The Guardian.

– Tak, London.

– Jeg havde aldrig drømt om, at en som mig kunne blive valgt som Londons borgmester. Jeg vil sige tak til hver eneste beboer i London for at gøre det umulige muligt i dag, siger Sadiq Khan i sin sejrstale.

Han er født og opvokset i London som søn af en buschauffør og en syerske fra Pakistan. Men de beskedne kår har ikke været en hindring for at nå til tops, understreger han.

– Alle i London skal have de muligheder, som min familie og jeg fik, siger han om sin “brændende ambition”.

Khan ventes søndag at indtage borgmesterkontoret i London, hvor den konservative Boris Johnson de seneste otte år har regeret.

Sejren er et pænt plaster på såret for Labour, der har oplevet tilbagegang over det meste af Storbritannien ved lokal- og regionalvalgene fredag.

I valgkampens slutspurt indledte Zac Goldsmith, hvad Labour har betegnet som en smædekampagne mod Sadiq Khan for at bevare borgmesterposten på konservative hænder.

Goldsmith forsøgte at koble ekstremistiske grupper sammen med Labour-kandidaten. Derudover har han undervejs boret i Khans religion, blandt andet fordi Sadiq Khan har optrådt i debatter med radikale muslimer.

Den del af valgkampen kom Khan også ind på i sin sejrstale.

– Dette valg var ikke uden kontroverser. Og jeg er så stolt over, at London i dag har valgt håb over frygt og sammenhold over splittelse. Jeg håber aldrig, at vi skal stå over for sådan et valg igen, siger han.

Sadiq Khans sejr betyder, at London bliver den første europæiske hovedstad med en muslimsk borgmester.

/ritzau/