Nationalpartiet smed vælgererklæringer væk – nu kan de ikke stille op…


Arkivfoto


Mandag morgen begyndte fint for Nationalpartiet, som meddelte, at man nu havde nok vælgererklæringer til at kunne stille op til næste folketingsvalg.

Glæden er helt væk mandag aften, hvor Nationalpartiet anklager Social- og Indenrigsministeriet for direkte sabotage.

Ministeriet har ifølge Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, mandag nægtet at tage imod de omkring 20.000 vælgererklæringer, som er nødvendige for at kunne stille op.

Det er ikke korrekt, oplyser ministeriet til Ritzau. Men Kashif Ahmad står fast.

– Vi har fået klare udmeldinger om, at vi er overgået fra det gamle papirsystem til det nye digitale system. Nu påstår ministeriet det modsatte. Nu er det åbenbart det gamle papirsystem, der gælder frem til sommer, siger han.

– Det stiller os i en meget mærkelig situation. Vi har digitaliseret vælgererklæringerne og derefter makuleret papirvælgererklæringerne, så vi ikke sad inde med personfølsomme oplysninger.

– Nu siger ministeriet, at kommer vi ikke med papirvælgererklæringerne, vil de ikke tager imod dem, siger Kashif Ahmad.

12. januar i år blev et nyt digitalt system for vælgererklæringer lanceret. Men der har været problemer med systemet, hvilket partier som Kristendemokraterne og Nationalpartiet har kritiseret.

Ifølge Nationalpartiet har ministeriet flere gange oplyst, at papirvælgererklæringer ikke længere ville blive modtaget. Papirerne skulle digitaliseres – for eksempel i et regneark – og derefter uploades i det nye digitale system.

Nationalpartiet oplyser, at omkring halvdelen af partiets vælgererklæringer, 10.000-12.000 stykker, er blevet makuleret.

Ministeriet oplyser, at man meget klart har beskrevet proceduren til Nationalpartiet, og at ministeriet på intet tidspunkt har givet udtryk for, at papirvælgererklæringerne skulle makuleres eller ikke bruges.

Valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet Christine Boeskov kalder Nationalpartiets beskyldninger for grove.

– Vi er chokerede over de fremsatte beskyldninger om sabotage. Det er ikke korrekte og grove beskyldninger mod embedsværket, siger hun.

– Vi har meget tydeligt orienteret partierne, herunder Nationalpartiet, flere gange, om at man skal bevare de gamle papirvælgererklæringer, så længe de er gyldige.

Ifølge Christine Boeskov har Nationalpartiet flere gange fået tilsendt brev om proceduren.

/ritzau/