Sygehusdrab: Højt humør og hygge inden hjertestop


Arkivfoto


En stille og rolig dag på akutafdelingen på sygehuset i Nykøbing Falster udviklede sig 28. februar sidste år dramatisk.

Flere patienter gik fra at have det fint til pludselig at få det dårligt. Nogle af dem døde.

Det fortæller en sygeplejerske tirsdag i Retten i Nykøbing Falster, hvor hun er indkaldt for at vidne mod en 31-årig kollega. Tiltalen lyder på tre drab og et drabsforsøg.

Et af ofrene er ifølge anklagemyndigheden den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ved sin indlæggelse var patienten meget dårlig og tæt på at dø. Men efter noget tid livede hun op og havde ifølge vidnet en glubende appetit.

– Jeg gav hende en portion kartoffelmos med noget sovs på, og så fik hun to store portioner vaniljeis. Hun spiste simpelthen så meget, og vi var overraskede over, at hun pludselig havde det så godt, husker sygeplejersken.

Derfor undrede det også vidnet, at hendes i dag drabstiltalte kollega kort tid efter kom ind på kontoret og fortalte, at hun troede, at patienten var død.

– Jeg er egentlig lidt forundret. Hun var jo lige livet op, siger sygeplejersken.

Også en anden patient, den 73-årige Maggi Rasmussen, var den pågældende dag indlagt på sygehusets akutafdeling. Ifølge vidnet var hun langt bedre kørende end Anna Lise Poulsen og en rigtig “hyggetante”.

– Maggi klagede over lidt hovedpine og var begyndt at få lidt feber. Jeg tilbød hende en Panodil, men det afslog hun. Hun havde lige været oppe at gå, og jeg var ikke bekymret for hende. Hun var vældig glad. Der var højt humør inde på den stue, siger vidnet.

Ikke desto mindre fik også Maggi Rasmussen det tidligt om morgenen 1. marts pludselig dårligt. Hendes hjerte holdt op med at slå.

Det skete dog efter vidnets vagt. Men mandag fortalte en anden sygeplejerske i retten, at hun mener at have overrasket den tiltalte stående ved Maggi Rasmussens seng.

I hænderne havde den 31-årige ifølge vidnet to store sprøjter. Den tiltalte påstår, at sprøjterne var tiltænkt andre patienter, men mandagens vidne var sikker på, at stemplerne var trykket helt i bund som tegn på, at indholdet var tømt.

Et par minutter senere fik Maggi Rasmussen hjertestop og måtte genoplives. I hendes blod fandt man efterfølgende en dødelig dosis medicin. Også i de andre påståede ofre er der fundet store mængder morfin og stesolid, som de ikke skulle have haft.

Den tiltalte nægter sig skyldig i alle anklager.

/ritzau/