Norge på vej mod homovielser i kirken


Arkivfoto


Den norske folkekirkes ledere skal mandag tage stilling til, om to personer af samme køn skal have lov at blive gift i kirken.

Kirkemødet, som er den norske kirkes øverste organ, tog i weekenden hul på diskussionen.

Et forslag om at udarbejde to vielsesritualer og indtage et kønsneutralt syn på ægteskabet har opbakning fra 15 af de 23 medlemmer af den komité, der har arbejdet med spørgsmålet.

– Et flertal i Kirkemødet mener, at der i tillæg til de nuværende ritualer for ægteskab og forbøn for borgerligt indgået ægteskab mellem kvinde og mand må udarbejdes tilsvarende ritualer, som inkluderer par af samme køn, og som kan bruges over for alle par, lyder det i de papirer, som Kirkemødet har drøftet i weekenden.

Komitéens øvrige otte medlemmer foreslår derimod, at spørgsmålet om homovielser undersøges grundigere.

Mindretallet ønsker et særligt fokus på, hvad det eventuelt kan have af konsekvenser for børns situation og rettigheder samt for kirkens teologi om familien.

– Jeg vil stærkt anbefale for kirkens fremtid, at vi tager os tid til det, siger Øivind Benestad, som i årevis har været kirkens mest profilerede modstander mod homoægteskaber, til avisen Vårt Land.

I foråret 2014 sagde Kirkemødet nej til at vie homoseksuelle par, men efter kirkevalget i efteråret er der ændret i sammensætningen, så der nu er flertal for det.

Desmond Tutu, som er nobelprisvinder og tidligere ærkebiskop i Sydafrika, har udtrykt begejstring over, at den norske kirke efter alt at dømme vil åbne op for vielser af to personer af samme køn.

– Send dem mine varmeste hilsener. Det er stort, det er fantastisk. Åh, disse utrolige nordmænd, lød det fra Tutu, da han af organisationen Åpen Folkekirke blev orienteret om udviklingen i Norge.

Hvis Kirkemødet mandag beslutter at udarbejde et nyt vielsesritual, kan dette blive endeligt vedtaget på næste møde, som finder sted i januar 2017.

/ritzau/NTB