Hullet lovgivning: Hver tredje terrorvåben var købt lovligt


Arkivfoto


Et smuthul i europæisk lovgivning gør det muligt at sælge deaktiverede våben, der nemt kan aktiveres igen. Nogle steder kan disse våben sælges lovligt til alle, der er fyldt 18 år.

Det smuthul har blandt andet terroristerne bag angrebene i Paris i februar og november sidste år udnyttet.

Det skriver Politiken, der i samarbejde med otte andre europæiske medier har sporet de 45 våben, der blev fundet i forbindelse med de to angreb.

Mere end hver tredje af de våben – 16 ud af de 45 – endte i terroristernes hænder som følge af netop det smuthul.

Deaktiverede våben er våben, der er blevet uskadeliggjort, så de ikke kan affyre skarpe skud længere men blot kan skyde med løst krudt.

I Danmark er indsatsen for at uskadeliggøre grundig. Men det er langt fra tilfældet på tværs af alle EU-lande, blandt andet fordi der ingen EU-lovgivning er, om hvordan våben skal uskadeliggøres. Derfor er det op til landene selv.

I Slovakiet er uskadeliggørelsen af våbnene så lempelig, at det ifølge Politiken bare kræver en boremaskine og lidt fingersnilde at gøre våbnene aktive igen.

EU er blevet advaret af netop Slovakiet om, at de deaktiverede våben udgør et stigende problem.

I 2007 gjorde det slovakiske politi de øvrige 27 EU-lande opmærksom på, hvor let deaktiverede våben fra Slovakiet kunne reaktiveres ved at rundsende en plakat, der med simple instruktioner viste, hvordan det kunne gøre.

Året efter den slovakiske advarsel påtog EU-Kommissionen sig at gøre noget ved problemet.

Tre eksterne konsulentfirmaer konkluderede dog i 2014, at det blev ved ordene. I 2014 lå der allerede sager på politiets bord i ni EU-lande, hvor deaktiverede skydevåben var blevet omdannet til aktive skydevåben igen og brugt til kriminalitet.

/ritzau/