Arkivfoto
Hendes job var at passe og pleje, men i stedet slog hun dem ihjel – patienterne på sygehuset i Nykøbing Falster.
Den grumme mistanke mod en 31-årig sygeplejerske havde for et år siden vokset sig så stor i hovedet på en kvindelig kollega, at hendes kæreste involverede politiet.
Like localeyes.dk på FacebookSiden da er mistanken blevet omsat til en tiltale, og på den baggrund indleder Retten i Nykøbing Falster fredag en af danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende drabssager.
Tiltalen lyder på tre drab og et drabsforsøg, men sygeplejersken nægter sig skyldig.
Et af sagens helt centrale spørgsmål er da også, hvorfor en fagligt dygtig sygeplejerske med kæreste og en lille datter pludselig skulle blive seriemorder.
Et egentligt motiv har anklagemyndigheden ikke leveret. Men ved et retsmøde fortalte anklager Michael Boolsen sidste år, at kvinden lider af en personlighedsforstyrrelse, der er kendetegnet ved en vedvarende søgen efter spænding.
Andre træk ved personlighedsforstyrrelsen, som kvinden lider af, tæller “tilbøjelighed til dramatisering”, “egocentricitet” og “manglende tanke for andre”.
Flere af disse kendetegn havde en gruppe af kvindens kolleger tilsyneladende lagt mærke til, længe inden hun blev anholdt. Til politiet har flere af dem i hvert fald fortalt, at de frygtede at skulle møde på arbejde med den anholdte.
Påfaldende ofte, syntes de, var vagterne dramatiske, og en enkelt mener sågar at have sagt, at hun mistænkte kvinden for at dræbe patienter.
Mange af disse kolleger får efter alt at dømme afgørende betydning for retssagens udfald. I alt 70 personer ventes i løbet af de kommende måneder at tage plads i vidneskranken, og langt størstedelen er enten tidligere kolleger eller eksperter.
Helt centralt bliver angiveligt også en brugt sprøjte, som anklagemyndigheden tidligere har døbt “gerningsvåbnet”.
Sprøjten, der blev fundet i en affaldscontainer på sygehusets P-plads, har nemlig vist sig at indeholde de tre typer medicin, som er fundet i blodet på et af sygeplejerskens påståede ofre. Dog er hverken kvindens dna eller fingeraftryk fundet på beviset.
Ender sagens hovedperson i slutningen af juni med at blive kendt skyldig, risikerer hun at blive idømt fængsel på livstid. Inden da venter cirka 30 retsmøder.
/ritzau/