Mystik om Star-Wars-tak til britisk minister: EU vil have det undersøgt


Fra Star Wars – The Force Awakens


En tak til den britiske finansminister i rulleteksterne til den nye Star Wars-film kan ende med at bringe Storbritannien i fedtefadet i EU.

Det danske medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) har bedt EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), om at undersøge lovligheden af Storbritanniens skatterabatter til Disney.

LÆS OGSÅ: Google sender 80 milliarder kroner i skattely i Bermuda
– Det ligner, at Storbritannien og Disney har lavet en aftale, der er med til at skatteundtage Disney, så de slipper meget billigere i skat, og Storbritannien til gengæld får tiltrukket nogle store kooperationer. Det er, synes jeg, stærkt mistænkeligt, siger Jeppe Kofod.

Politico.eu, som dækker EU-politisk stof, skriver, at Storbritannien har givet skatterabatter til underholdningsimperiet Disney på 2,4 milliarder kroner over de seneste fem år.

Skatterabatterne er givet som støtte fra Storbritanniens filmstøttefond, der har til formål at støtte “kulturelt britiske” film. Blandt andre har den nye Star Wars-film modtaget 310 millioner kroner fra Storbritannien. Store dele af filmen er indspillet i England.

LÆS OGSÅ: USA snart klar med futuristisk og Star-Wars-agtig superkanon
Jeppe Kofod, som er ordfører for Europa-Parlamentets særlige udvalg mod skattesnyd, vurderer, at der er tale om potentielt ulovlig statsstøtte til Disney og ikke kulturstøtte, som er ordningens formål.

– Når Disney kan tjene over 13 milliarder kroner på den seneste Star Wars film, så kunne de nok klare sig uden de 310 millioner, som den britiske stat har foræret dem i skatteundtagelser, siger han.

LÆS OGSÅ: Se trailer til den nye Star Wars film
– Derfor er det her jo ikke nogen form for kulturel støtte. Det handler udelukkende om, at kapre arbejdspladser fra andre lande ved at give særstøtte til multinationale virksomheder. Det er en uskik og det skal stoppes.

Jeppe Kofod har rejst sagen overfor Europakommissionen og bedt dem undersøge, om modellen er lovlig, da han mener, sagen er i strid med EUs love om fri konkurrence.

Sagen fik første gang opmærksomhed, da det blev opdaget, at den britiske finansminister, George Osborne, bliver takket i rulleteksterne til den nyeste Star Wars film, Star Wars: The Force Awakens.

/ritzau/