Google sender 80 milliarder kroner i skattely i Bermuda


Fotos fra narkobaronen El Chapo’s hjem kan give en fornemmelse af, hvor mange penge, der er tale om. På billedet ses 18 milliarder dollars i kontanter – lidt mere end Google flytter i skattely.


Google snyder europæiske lande for skatteindtægter i den helt store klasse.

Den amerikanske it-gigant fører indtægter på 10,7 milliarder euro uden om europæiske skattemyndigheder til Bermuda, hvor de ikke skal betale skat.

Like localeyes.dk på Facebook

Omregnet til danske kroner er indtægterne knap 80 milliarder kroner, og beløbet dækker hovedparten af Googles indkomst uden for hjemlandet USA.

Hvor meget landende, hvor indtægterne er faldet, bliver snydt for i skat, er ikke klart.

Indtægterne kommer fra et irsk datterselskab, og de føres via Holland til den atlantiske øgruppe. Det viser regnskaber fra Google Netherlands Holdings.

Skattestrategien er kendt som en “dobbelt irsk-hollandsk sandwich”, og den sikrer it-giganten mod betydelige skatteomkostninger i både USA og Europa.

Fra Google lyder det, at man følger gældende skattelovgivning i alle de lande, som selskabet driver forretninger i.

Selskabet bag Google, Alphabet Inc., har med ordningen længe sluppet med en effektiv skatteprocent på seks for indtægter uden for USA. Det er omkring halvdelen af gennemsnitsskatten på de pågældende markeder.

Google Netherlands Holdings NV, som er et selskab uden ansatte, har en skatteregning på 2,8 millioner euro, viser regnskabet.

/ritzau/Reuters