Tv: Rusland fremlægger fredsplan imens de bomber løs i Syrien


Russiske fly bomber mål i den syriske provins Daryyaa om natten den 8. februar.


Rusland har torsdag præsenteret et udkast til en våbenhvileaftale i Syrien, og russerne afventer nu svar fra USA, siger den russiske udenrigsminister.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

– Vi vil vente på amerikanernes svar, før vi bringer det videre til Den Internationale Støttegruppe for Syrien, siger Sergej Lavrov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lavrov mødes torsdag med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i den sydtyske by München i forbindelse med den årlige sikkerhedskonference i byen.

Rusland har taget initiativ til fredsmødet.

– Vi har fremlagt et forslag til en våbenhvileaftale, som er ret konkret, siger Lavrov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Mødet holdes efter et par voldsomme og blodige uger i Syrien, hvor titusinder af mennesker er drevet på flugt under en offensiv af regeringsstyrkerne og deres allierede – herunder Rusland.


Russiske fly bomber mål i den syriske provins Daryyaa om natten den 8. februar.

Russerne beskyldes af flere vestlige lande og Tyrkiet for at bombe civile.

Ifølge FN er 51.000 syrere flygtet fra bombardementer i Aleppo den seneste tid, og det tal kan stige markant, lyder advarslen fra Tyrkiet.

Kerry og Lavrov mødes med udenrigsministre fra de 17 lande i kontaktgruppen for Syrien senere torsdag.

– Vi skal have en seriøs dialog om alle aspekter i begivenhederne i Syrien. Det er klart, at på et tidspunkt vil vi se fremskridt i forhold til adgang for nødhjælp og en våbenhvile, siger John Kerry.

Særligt Tyrkiet, som huser flere end to millioner syriske flygtninge, presser på for en aftale om våbenhvile.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, appellerer til FN om at forhindre en “etnisk udrensning”. Samtidig advarer han Europa om, at han kunne “åbne portene” for flygtninge.

– Der er en risiko for, at den seneste bølge af flygtninge vil nå 600.000, hvis luftangrebene fortsætter, siger Erdogan i en tale i Ankara.

Både FN og EU har sagt til Tyrkiet, at landet bør åbne grænsen for de mange syrere, der er flygtet fra den nordlige del af landet, og som nu står ved grænsen.

– Vores bøn til gud er, at grænseporten åbnes, siger Musa Ibrahim Isa, en syrisk flygtning ved grænsen, ifølge Reuters.

/ritzau/AFP