Politi-undersøgelse: Christianitter vil den organiserede kriminalitet til livs


– Vi skal lægge navn til noget, der slet ikke har noget med os at gøre”. Sådan lyder det om den organiserede hashhandel fra en af de christianitter, som er blevet interviewet til en undersøgelse, Københavns Politi har foretaget i sensommeren 2015. Arkivfoto


En stor del af beboerne på Christiania kan ikke identificere sig med den organiserede kriminalitet styret af bagmænd og mener, at den skaber utryghed, vold og konflikter. Det viser en undersøgelse, som Københavns Politi har foretaget af indsatsen på Christiania.

Like localeyes.dk på Facebook

Nedenstående er pressemeddelelsen fra Københavns Politi Task Force Pusherstreet:

– Vi skal lægge navn til noget, der slet ikke har noget med os at gøre”. Sådan lyder det om den organiserede hashhandel fra en af de christianitter, som er blevet interviewet til en undersøgelse, Københavns Politi har foretaget i sensommeren 2015.

Undersøgelsen bekræfter, at næsten alle de adspurgte, fastboende christianitter ønsker den organiserede kriminalitet – hvor kriminelle bagmænd udefra har sælgere på Pusher Street til at skaffe sig store, ulovlige summer på hashhandel – langt væk fra området.

Bekæmpelsen af den organiserede kriminalitet har også højeste prioritet for politiets indsats på stedet.

– Undersøgelsen viser, at politiet og christianitterne er enige om, at den organiserede kriminalitet i og omkring Pusherstreet skal væk. Vi er ikke enige om metoderne til at nå dertil, da mange christianitter ønsker lovliggørelse af hash i Danmark. For politiet er det vigtigt at bekæmpe både hashhandlen på Christiania og de bagmænd, der styrer handlen med vold og trusler, og som dermed skaber utryghed for de børn og voksne samt mange besøgende, der ønsker at leve og færdes på Christiania i fred og ro uden kriminalitet og vold. Det er først og fremmest derfor, at vi har fokus på at bekæmpe den organiserede hashhandel og den følgekriminalitet, der opstår med vold og trusler fra kriminelle personer, som driver deres lyssky forretning på Christianias område,” siger lederen af Task Force Pusherstreet, Dannie Rise.

Undersøgelsen viser desuden, at hvor beboere med ”lang anciennitet” nærer en del skepsis mod politiet, er de yngre eller nyere beboere på Christiania mere positive over for politiets tilstedeværelse på Christiania. .

– De går målrettet efter pusherne, så det er mindre plagsomt for de almindelige beboere,” lyder det fra en af de nyere beboere.

En del beboere er dog også utilfredse med politiets aktioner og mener, at de skræmmer beboerne og især børn unødigt. De mener ligeledes, at ransagninger og visitationer gør det problematisk at skabe et tillidsforhold til politiet.

Mange af de adspurgte er dog positive over for, at lokalpolitiet, der som led i arbejdsmetoden ”Din Betjent”, går rundt på Christiania og taler med beboerne som et led i indsatsen for at skabe dialog mellem beboere og politi og for at medvirke til ro og tryghed i området.

– Jeg har ikke noget imod dem (…). De er her for at beskytte os. De har aldrig generet mig, og jeg anerkender deres tilstedeværelse,” er en af beboernes tilbagemeldinger på indsatsen.

Undersøgelsen slår dog fast, at der stadig er mange christianitter, som – trods utrygheden på grund af den organiserede kriminalitet – er skeptiske over for, at politiet færdes i området for at sikre ro.

– Det er et langt, sejt træk, men jeg tror på, at vi gennem vores nuværende og fremtidige indsatser kan overbevise flertallet af beboerne om, at vi er der for deres skyld og ikke for at genere dem. Vi er der for at bekæmpe kriminaliteten og de hærdede kriminelle bagmænd, der skummer fløden på andres bekostning,” siger lederen af Task Force Pusherstreet, Dannie Rise.