Arkivfoto
Da Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Skat i august sidste år afbrød samarbejdet om udveksling af flypassagerers oplysninger på grund af “usikkerhed om hjemmelsgrundlaget”, skete det i kølvandet på mindst ti års samarbejde på området.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre
Det fremgår af en række svar til Folketinget fra justitsminister Søren Pind (V).
Præcis hvor længe samarbejdet stod på, fremgår ikke af besvarelsen. Der gives heller ikke svar på, hvor ofte flypassagerernes oplysninger er vandret fra Skats arkiver og over til Politiets Efterretningstjeneste.
Det fremgår dog, at det var Skat, der sidste år huggede bremsen i overfor ordningen, der nu står til at blive lovliggjort gennem et lovforslag fra regeringen.
“Efter dialog med PET”, som det hedder i besvarelsen, blev ordningen på Skats foranledning droppet, og herefter informerede PET selv Justitsministeriet.
Det fremgår desuden af svarene, at udveksling af flypassagerers personoplysninger spillede en “meget væsentlig rolle” i opklaringen af terrorsagen fra Glasvej, hvor to personer blev idømt henholdsvis otte og 12 års fængsel.
Men hvad oplysningerne i øvrigt har givet af gevinst, når det gælder opklaring af forbrydelser – planlagte som udførte – holder PET for sig selv af hensyn til efterretningstjenestens arbejdsmetoder, som det hedder i besvarelsen.
Søren Pind understreger desuden, at han ikke ser retssikkerhedsmæssige problemer i at lovliggøre det omstridte samarbejde.
Han henviser til, at tilsynet med efterretningstjenesterne har til opgave at efterprøve, om PET’s indhentning af oplysninger fra Skat sker på et sagligt grundlag.
Til gengæld fastslår justitsministeren, at der ikke følger øgede bevillinger med til tilsynet, selvom der altså nu er mere at holde øje med.
/ritzau/