Bonnichsen: Efterretningstjenester famler i mørke


Arkivfoto


Fredag aften og natten til lørdag blev Paris for anden gang i 2015 ramt af et blodigt angreb – uden at den franske eller andre efterretningstjeneste kunne forhindre det.

Det er et tegn på, at de europæiske og vestlige efterretningstjenester står overfor en hel ny udfordring, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for PET.

– FBIs direktør har i lang tid sagt, at vi er “going dark.”

– Det skal forstås sådan, at vi befinder os i et mørke, fordi dem der vil os ondt, er blevet stærke til kryptere deres kommunikation og meddeler os kun det, de ønsker, at vi skal vide – altså propagandaen, siger han.

– FBI har lige ansat hundredvis, der er eksperter i kryptografi.

Hans Jørgen Bonnichsens tolkning er, at potentielle terrorceller er blevet meget bevidste om deres egen sikkerhed og har lært af tidligere erfaringer.

– Når de kommunikerer, kommunikerer de kun med krypto-nøgler. Ellers kommunikerer de kun det, som de ønsker, at vi skal vide, siger han.

Hvis terrorcellerne er blevet så bevidste om at skjule deres kommunikation, er det et problem for samtlige efterretningstjenester i Europa og Vesten, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

Den tidligere PET-chef peger på, at angrebet kommer efter nyheden om den mulige likvidering af “Jihad John,” der optræder som bøddel på flere af Islamisk Stats videoer med henrettelser, og Islamisk Stats nederlag i den strategisk vigtige by Sinjar i Irak.

Derfor er Bonnichsens hypotese, at angrebene er motiveret af Islamisk Stats modgang.

– Der er ingen tvivl om, at det her angreb har været planlagt længe. Men de her nyheder kan have været detonator, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Fredagens angreb adskiller sig fra angrebene på magasinet Charlie Hebdo i januar. Dengang var målet et magasin, der har lavet satire med islam, mens fredagens angreb ramte tilsyneladende tilfældige mål i Paris, mener den tidligere PET-chef.

– Det er godt nok tilfældigt mål, men hold da op hvor de rammer lige ind i de bløde mål. Det er næsten ikke til at holde ud og tænke på. Det medvirker virkelig til at skabe frygt. Det er også hensigten, siger han.

/ritzau/