Amnesty: Kina benytter stadig middelalderlig tortur


Arkivfoto


Tortur er udbredt i Kina, når myndighederne afhører mistænkte, konkluderer en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

Rapporten, der er offentliggjort torsdag, citerer interview med knap 40 kinesiske menneskerettighedsadvokater – flere af dem er angiveligt selv blevet udsat for torturen, der bliver kaldt “middelalderlig”, skriver avisen The Guardian.

Amnesty skriver, at mistænkte er blevet udsat for lussinger og spark. De er blevet slået med fyldte vandflasker, nægtet søvn og låst fast i stole i ubehagelige stillinger i flere timer.

– I et system, hvor selv jurister kan ende med at blive torteret af politiet, hvilket håb er der så for almindelige tiltalte, siger Patrick Poon, der er Kina-forsker ved Amnesty, i en pressemeddelelse fra organisationen.

– Hvis regeringen virkelig ønsker at forbedre menneskerettighederne, er det nødt til at begynde med at stille retsmyndighederne til ansvar, når der bliver begået overgreb, siger han videre.

Han peger på, at Kina har gennemført reformer for at få stoppet tortur, men at disse ikke har ændret noget i landet.

Det er angiveligt kinesiske agenter og politifolk, der benytter sig af de kontroversielle metoder, når de afhører regeringskritikere, aktivister og advokater.

I et eksempel beskriver Cai Ying, en 52-årig menneskerettighedsadvokat, at han blev anholdt i 2012 og tvunget til at sidde i en såkaldt hængende stol, hvor fangen dingler over jorden med hænder og bryst spændt fast til et bræt, skriver The Guardian.

En tidligere advokat fra Beijing beretter i rapporten om, at han blev torteret i marts sidste år, da han sammen med tre andre advokater undersøgte brugen af tortur i et fængsel i den nordøstlige del af Kina.

– Jeg blev spændt fast til en jernstol, slået i ansigtet, sparket på mine ben og ramt så hårdt i hovedet med en plastikflaske fyldt med vand, at jeg besvimede, siger advokaten Tang Jitian til Amnesty.

Myndighederne i Kina har ikke kommenteret rapporten.

/ritzau/