USA skuffede Anders Fogh under Muhammedkrisen


Anders Fogh Rasmussen ankommer til Eigtveds Pakhus for at mødes med flere ambassadører fra muslimske lande, februar 2006 under Muhammed-krisen.


I 2006, da Muhammed-krisen var på sit højeste, var det tætte forhold mellem Danmark og USA tæt på at briste.

LÆS OGSÅ: Imam: Europa er på kanten af krig
LÆS OGSÅ: Imamer vil have utvetydig undskyldning

Det fortæller daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i et interview med Politiken.

Tvisten gik på, at flere talsmænd fra det amerikanske udenrigsministerium udtalte hård kritik af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, hvilket var stik imod i den danske regerings strategi om ikke at forholde sig til tegningernes indhold.

– Jeg var dybt skuffet over de udtalelser, siger Anders Fogh Rasmussen, der herefter rettede henvendelse til daværende præsident George W. Bush.

– Jeg sagde til ham: Ved du hvad? Nu er der begyndt at komme røster i Danmark om, at måske skulle Danmark begynde at tage sit internationale engagement op til revision, når vi ikke kan regne med, at vores allierede støtter os, når der er brug for det.

– Og det er jo et sprog, Bush forstår, siger Fogh til avisen og tilføjer, at man derefter ikke hørte “flere mærkelige udtalelser”.

Anders Fogh Rasmussen henviser til det gode forhold, der var blevet skabt, efter at Danmark havde deltaget i krigene i Irak og Afghanistan.

– Det var fuldstændig ødelæggende i en situation, hvor Danmark jo havde stået last og brast med USA. Det kunne Bush godt forstå, siger Anders Fogh Rasmussen til Politiken.

På onsdag er det ti år siden, at Jyllands-Posten offentliggjorde 12 tegninger, der kastede Danmark ud i nok den største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig.

Danmark blev efter tegningerne – i særdeleshed Kurt Westergaards – lagt for had i store dele af den muslimske verden.

Blandt andet blev en række ambassader sat i brand, og flere steder blev danske produkter udsat for boykot.

/ritzau/