Medie: Meget få flygtninge forlader Danmark frivilligt


Flygtninge omringet af politi på Padborg Station.

Antallet af flygtninge, der rejser tilbage til deres hjemland, når de har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark er meget lavt.

Det skriver Berlingske.

I 2014 fik 6104 flygtninge opholdstilladelse i Danmark, mens 162 flygtninge ifølge avisen tog imod den pose penge, som den danske stat giver, hvis man frivilligt rejser tilbage til hjemlandet.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp skyldes det blandt andet, at flygtninge som årene går begynder at føle sig hjemme i Danmark, samtidig med at de integreres.

- Det er selvfølgelig nemmere at håbe på, at flygtninge rejser hjem hurtigt. Men debatten hviler på den urealistiske forudsætning, at verdens konflikter er overstået på kort tid, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

- Den gennemsnitlige flugttid er 17 år. I det perspektiv er al snak om etårige, midlertidige opholdstilladelser næsten at gøre grin med folk, siger han til Berlingske.

Selv om en given opholdstilladelse udløber efter fem år, bliver flygtninge ikke tvunget til at tage hjem.

Berlingske skriver nemlig, at man skal helt tilbage til 2005 for at finde en episode, hvor Udlændingestyrelsen har inddraget flygtninges opholdstilladelse på grund af bedre forhold i hjemlandet.

Dansk Folkeparti så gerne, at flere tvinges til at forlade Danmark, hvis situationen forbedres i hjemlandet.

- Man taler om midlertidighed, men fører politik som om folk skal være her permanent. Det er en strudsetaktik, der er fuldstændig løsrevet fra realiteterne, siger Martin Henriksen, integrationsordfører i Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Hos regeringen er det også noget, man vil forsøge kigge på, lyder det fra integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det her viser meget klart, hvorfor det er et problem, at der kommer mange asylansøgere hertil, skriver hun i en mail til Berlingske.

- Men det er regeringens klare ambition, at vi skal mindske tilstrømningen til Danmark. Derfor har jeg også sagt meget klart, at regeringen gerne vil skærpe kravene til udlændingene, der ønsker permanent ophold i Danmark.

/ritzau/
Napoli du