Videnskab: Hvorfor larmer prutter? Og kan det være kunst?


    Se mand slukke lys med prutter. Mr. Methane / YouTube


    Når folk letter benet og affyrer kanonen, fører det ofte til rynkede bryn. Men hvorfor larmer de fleste prutter? Og kan det være kunst?

    Dette emne bliver grundigt behandlet af Videnskab.dk

    Pruttelyden kommer ikke af ballerne som brager eller flaprer, når gasserne passerer. Lyden kommer fordi fisen bliver presset ud gennem et smal sted, og det skaber vibrationer i luften.

    – Luften bliver presset igennem et sted, hvor der er smalt, og det skaber nogle vibrationer i luften. Det er det samme, der sker, når vinden passerer hjørnet af et hus. Så skabes der nogle svingninger i luften, som laver lyd, forklarer professor i mave-tarmsygdomme på Syddansk Universitet, Vibeke Andersen til Videnskab.dk.

    Hvor høj prutten er – hvor mange decibel trykluften skaber, afhænger af hvor kraftig, der presses på, når fisen sendes af sted.

    – Når du virkelig trykker til, så giver det også et ordentligt brag, fordi det sætter analvævet rigtigt i svingninger, lyder det fra lektor og underviser i mave-tarmkanalens fysiologi på Københavns Universitet, Jens Christian Brings Jacobsen til Videnskab.dk.

    I det moderne samfund er det i de fleste sammenhænge ilde set at prutte, men sådan har det ikke været altid.

    I Romerriget havde man fx prutteslaver under spiseorgierne. De var forsynet med store lerkrukker, og romerne kunne tilkalde dem, når de skulle prutte.

    Lerkrukken øgede pruttens underholdningsværdi, fordi lyden blev forstærket og samtidig opsamlede krukken den generende luft.

    Og i 1800 tallet havde man endda såkaldte ‘flatufonister’. Musikere som kunne frembringe musik med luft fra endetarmen, som kunstneren i videoklippet foroven.