Håndgranat og skydevåben stopper Paludan-demoer


Optagelser fra tirsdag formiddag, hvor der blev fundet en håndgranat på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

Skydevåben og fundet af en håndgranat er årsagen til det ugelange demonstrationsforbud for Stram Kurs og Rasmus Paludan i Københavns politikreds, der blev annonceret tirsdag.

Det fortæller Københavns Politi tirsdag aften på et pressemøde. Chefpolitiinspektør Jørgen Skov fortalte, at man havde vægtet ytringsfriheden højt, men politiet har måttet tænke på sikkerheden.

- Situationen har ændret sig og er eskaleret. Vi synes ikke længere, at et kortvarigt forbud var nok til at sikre den offentlige fred og sikkerhed.

- Med sikkerhedssituationens eskalering taler vi om den håndgranat, der her til formiddag blev fundet på Blågårds Plads.

- Derudover har vi anholdt en person, der har forsøgt at skyde op i luften med et skydevåben, sagde Jørgen Skov.

Chefpolitiinspektøren sagde yderligere, at politiet er ganske sikre på, at der er en relation mellem fundet af håndgranaten og den varslede demonstration fra Stram Kurs og partistifter Rasmus Paludan.

I de seneste dage har Rasmus Paludan, hvis politik blandt andet går ud på at internere alle muslimer, forsøgt at afholde demonstrationer med det formål at brænde eller på andre måder ødelægge koraner. Det har udløst optøjer på blandt andet Nørrebro.

- Vi har fokus på, at Stram Kurs har forsamlings- og ytringsfrihed. Og det har vejet tungt i vores beslutning.

- Men vi har lagt vægt på, at Stram Kurs tidligere har haft mulighed for at udføre demonstrationer. Derfor mener vi ikke, at deres ytringsfrihed er krænket væsentligt, sagde Jørgen Skov.

Han fortæller yderligere, at hvis situationen ændrer sig, så vil beslutningen blive taget op til revision og Stram Kurs vil få besked. Samtidigt er politiet i området for at gå i dialog med de unge, der har skabt ballade de seneste døgn.

- Vi oplever, at de unge ikke forstår, at man har lov til at krænke deres religion gentagne gang. Og de forstår ikke, hvorfor en person, der er dømt for racisme, har lov til at demonstrere.

- Det bruger vi nu tid på at forklare dem. Og det har virket her til eftermiddag, sagde Jørgen Skov.

Institut for Menneskerettigheder har tidligere tirsdag kaldt det problematisk, at vold og ballade kan får politiet til at stoppe lovlige demonstrationer. Til det sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov:

- Jeg tror ikke, at de kender hele vores begrundelse og vores dokumentation for, hvorfor vi har truffet den beslutning. Så det vil jeg overhøre.

/ritzau/