Guide i Zimbabwe er rystet: Løvedræberen er en god mand


Guiden Theo Bronkhorst. Arkivfoto


En guide, som står anklaget i forbindelse med et løvedrab i Zimbabwe i juli, er rystet over sagen, der har udløst voldsomme verbale angreb på sociale medier verden over.

Guiden Theo Bronkhorst ledte den løvejagt i juli, da en amerikansk tandlæge, Walter Palmer, skød og nedlagde den kendte løve Cecil.

Bronkhorst kalder sagen “skør” og hævder, at jagten efter storvildt var fuldt ud lovlig.


Guiden Theo Bronkhorst. Arkivfoto

Retssagen mod Bronkhorst, der står anklaget for “ikke at have forhindret en ulovlig jagt”, var berammet til at starte onsdag, men den blev udsat i en måned.

– Jeg har ondt af min kunde. Han er en god mand. Han har ikke gjort noget galt, siger Bronkhorst ved retsbygningen i Hwange.

Tandlægen fra Minnesota havde betalt 55.000 dollar, eller 377.000 danske kroner, for at skyde løven med bue og pil. Det døde den ikke af, og den blev senere dræbt med et riffelskud.

– Jeg stod for at arrangere en jagt for en kunde, og vi skød en ældre hanløve, som efter mit skøn ikke ville sætte flere unger i verden. Jeg mener ikke, at jeg har gjort noget forkert.

– Denne sag har formentlig forandret min families liv – og min forretning – for altid. Vi har fået rigtigt mange dødstrusler.

Zimbabwe har krævet Palmer udleveret til retsforfølgelse, men USA har endnu ikke svaret på anmodningen.

Præsident Barack Obama har modtaget flere end 100.000 underskrifter fra folk, som kræver tandlægen udleveret til det afrikanske land.

Udenlandske jægere lægger årligt 40 millioner dollar i Zimbabwe.

Den erfarne jagtarrangør langer også ud efter dem, som kritiserer jagt på storvildt i Afrika.

Bronkhorst siger, at det er “nødvendigt at skyde vilde dyr, hvis man vil opretholde en bestand”.

/ritzau/AFP