Fundet nedgravet: Nu bliver der rejst sigtelser efter massefund af døde heste


Arkivfoto


En langstrakt efterforskning mod Viegård Stutteri nord for Viborg har nået et foreløbigt punktum.

En række sager om overtrædelser af dyrevelfærdsloven lander nu hos anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Siden februar 2023 har politiet i samarbejde med andre myndigheder foretaget en lang række uanmeldte kontrolbesøg på stutteriet.

Et af disse uanmeldte besøg afslørede den 23. august sidste et indblik i de makabre forhold på stutteriet.

Ligene af omkring 50 heste blev fundet nedgravet på deres grund.

“Det er ingen hemmelighed, at Stutteri Viegård har haft stor bevågenhed i offentligheden, og det er også nogle sager, som vi har haft stort fokus på i politiet. Jeg er tilfreds med, at vi er kommet så langt med efterforskningen, at sagerne kan sendes videre til anklagemyndigheden”, siger leder af lokalpolitiet i Viborg, vicepolitiinspektør Henrik Glintborg.

Virksomheden bag stutteriet blev erklæret konkurs den 13. oktober 2023, men det har ikke fået myndighederne til at stoppe med kontrolbesøg.

Således har politiet og Fødevarestyrelsen været på yderligere syv kontrolbesøg siden da.

“Det er et omfattende sagsmateriale, der nu lander i anklagemyndigheden, og det er en stor opgave, vi tager fat på. Men det er samtidigt en sag, vi også i anklagemyndigheden prioriterer højt”, siger advokaturchef Mette Møller fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Fakta om sagen
Midt- og Vestjyllands Politi har igennem 2023 ført tilsyn med Viegård Stutteri på en række uanmeldte tilsyn på flere forskellige adresser omkring stutteriet i samarbejde med andre myndigheder.

Politiet har pr. 20. december 2023 været på uanmeldte tilsynsbesøg på stutteriet 18 gange i 2023. Myndighedernes første tilsyn i 2023 var i februar, hvorefter der igen var uanmeldte tilsynsbesøg i maj, juli, august, september, oktober, november og december.

I de første syv måneder af 2023 har de uanmeldte tilsynsbesøg ført til 4 sigtelser for overtrædelse af dyrvelfærdsloven på i alt 35 forskellige forhold. De 35 forhold er konstateret på tilsynsbesøgene i februar, maj og juli 2023.

23. august gennemførte Midt- og Vestjyllands Politi, Fødevarestyrelsen og Viborg kommune et uanmeldt tilsynsbesøg. På stutteriets grund blev der fundet nedgravede rester af omkring 50 heste.

Tilsynsbesøget 23. august har resulteret i et større antal pålæg, hvor stutteriet pålægges at forbedre dyrevelfærden omkring dyrene. Tilsynskontrollerne har også medført flere nye sigtelser for overtrædelser af dyrevelfærdsloven.

Ud over de uanmeldte tilsynsbesøg har politiet som led i arbejdet med dyrevelfærdssagen løbende besøgt stutteriet på baggrund af et større antal anmeldelser og henvendelser fra borgere. Besøgene er også udført i samarbejde med andre myndigheder.