Arkivfoto
Verdens første malariavaccine blev fredag godkendt af europæiske myndigheder, som anbefaler, at vaccinen tillades for brug på babyer i Afrika, som er i risiko for at blive smittet med sygdommen.
Vaccinen, der går under betegnelsen RTS, S eller det lidt mere mundrette navn Mosquirix, bliver den første godkendte vaccine til mennesker mod en parasitsygdom.
Den kan være med til at forhindre millioner af malariatilfælde i de lande, der er plaget af sygdommen.
Det er det europæiske medicinaltilsyn, EMA, der har anbefalet, at vaccinen tages i brug til babyer i Afrika, der er i fare for at få den myggebårne sygdom.
Hvert år bliver omkring 200 millioner mennesker smittet med sygdommen, og af dem dør omkring 584.000.
Langt de fleste dødsfald sker i landene syd for Sahara, og det er især mindre børn, det går ud over. Over 80 procent af alle malaria-dødsofre er børn under fem år.
Den dødelige sygdom bliver dog ikke udryddet helt med den ny vaccine. Forsøg for et par år siden viste, at den reducerer sygdomsforekomsten blandt små børn med mellem 27 og 46 procent.
– RTS, S er ikke i sig selv det fuldkomne svar på malaria, men brug af den sammen med blandt andet myggenet og insektspray vil være et meget betydningsfuldt bidrag, siger Andrew Witty, direktør i den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline, der har udviklet vaccinen i samarbejde med PATH Malaria Vaccine Initiative.
Det har taget forskerne i alt 30 år at udvikle vaccinen.
GlaxoSmithKline har lovet, at virksomheden ikke vil tjene penge på at sælge Mosquirix. Den skal sælges til produktionspris plus fem procent, der skal investeres i fortsat forskning i malaria.
Microsoft-stifter Bill Gates’ fond, Bill & Melinda Gates Foundation, har været med til at finansiere udviklingen af Mosquirix. Fonden har i årevis prioriteret kampen mod malaria højt.
/ritzau/Reuters