Igen: Midtsjællandsk kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza


Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen er torsdag gået i gang med at aflive 24.000 kalkuner på en kalkunfarm ved Bøgelunde nær Skælskør. Aflivningen sker efter Statens Serum Institut i går aftes fandt fugleinfluenza i prøver fra besætningen.

Endnu en stor dansk erhvervsbesætning med kalkuner er smittet med fugleinfluenza H5N8. Farmen ligger ved Bøgelunde i nærheden af Skælskør, og knap to kilometer fra den farm med 40.000 kalkuner, som blev aflivet onsdag. Samtlige 24.000 kalkuner på den senest smittede farm bliver aflivet allerede i dag for at forhindre yderligere smitte til fugle i området.

Dagens udbrud er det niende i danske besætninger siden november. Derudover finder myndighederne stadig mange døde, vilde fugle med fugleinfluenza.

Fugleinfluenza smitter sjældent mennesker, men er dødelig for fugle. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor fortsat både erhvervsbesætninger og hobbyavlere til at vise stor forsigtighed i omgangen med deres fugle, så fugleinfluenza ikke spreder sig.

Du kan være med til at mindske risikoen for, at dine dyr får fugleinfluenza ved at holde dem under tag, fodre dem under tag og skifte fodtøj, inden du går ind til dyrene.

Du kan læse mere om råd og de regler du skal følge under et udbrud af fugleinfluenza på Fødevarestyrelsen.dk.

Smittezone rundt om besætningerne
• Fødevarestyrelsen har oprettet en tre og en ti kilometer zone rundt om den smittede besætning. I tre km zonen skal alle ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på landbrugsindberetning.dk. inden 19. marts. Formålet er, at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.
• I begge zoner er det forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.